Margarítisz Szkínász

Margarítisz Szkínász az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a cselekvési tervet bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: az uniónak meg kell védeni az európai értékeket. Mint mondta, az európai életmód nem lehet választás kérdése. "Nyitott társadalomként befogadunk mindenkit, aki elfogadja társadalmunk értekéit, viszont fel kell lépnünk azok ellen, akik ezeket fenyegetik." Véleménye szerint, a terrorizmus elleni többdimenziós harcban, a sérülékeny emberek radikalizálódását kell elősorban megakadályozni, integrációs programok segítségével.

Ylva Johansson

Ylva Johansson belügyekért felelős biztos szerint az EU öt olyan területen tudja megerősíteni a terrorizmus elleni védekezést, ahol a tagállami kapacitás gyengébbnek bizonyulna: a terrorista tartalommal bíró online felületek ellenőrzésében, a nagy méretű, összetett adatállományok hatékony szakértői elemzésben, a rendvédelmi szervek közötti nagyobb mértékű információcserében, a kutatás és innováció területen, valamint az Európai Unió külső határainak védelmében. Ez utóbbival kapcsolatban hozzátette: az unió területére belépőket, megfelelő adatbázis segítségével rendszeresen ellenőrizni kell. Felhívta a figyelmet viszont, hogy a menedékkérők illegális visszatérítését a tagállamokban szigorúan ki fogják vizsgálni. Johansson arra is kitért, hogy a terrorizmus elleni fellépés titkosított információkat tartalmazó online felületeken történő nyomozást is igénybe vehet, az EU-nak a tagállamokkal együtt kell kialakítania a titkosított üzenetekhez való hozzáférés jogalapjait.

A biztosok a stratégia egyik legfontosabb elemeként minősítették az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés intézménye, az Europol mandátumának megerősítését.