A strasbourgi székhelyű, 47 tagot tömörítő Európa Tanács arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány és visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedések időszaka, az iskolák bezárása és a szociális szolgálatok tevékenységének csökkentése révén megnövelte annak kockázatát, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolás és bántalmazás áldozatává váljanak. Mivel számos tagállam új korlátozásokról döntött, meg kell erősíteni a visszaélések megakadályozására irányuló erőfeszítéseket, és bíróság elé kell állítani az elkövetőket - emelték ki.

A gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények elleni küzdelem sikeréhez hosszú távú stratégia kialakítása szükséges a kormányok, a parlamenti képviselők, a helyi és regionális szervek, az iskolák, a sportklubok és ifjúsági szervezetek, valamint a szülők, a rendőrség, az igazságügyi és egészségügyi hatóságok bevonásával - mutatott rá a nyilatkozat.

Az Európa Tanács elvárja, hogy valamennyi tagállama ratifikálja a gyermekek védelmére 2007-ben elfogadott Lanzarote-i egyezményt, segítsék a gyermekeket jogaik megismerésében és fokozzák az ellenük elkövetett visszaélésekkel összefüggő jogérvényesítés hatékonyságát - tették hozzá.