A hálózatot és a programot gondozó Igazságügyi Minisztérium - október 26-án az MTI révén - tudatta azt is, hogy a szervezet nemzetközi kutatócsoportokból áll majd, amelyek képesek lesznek jelentős szakmai témákban a régió értékválasztását tükröző szempontok megjelenítésére és képviseletére.

A V4+ Junior Program e hálózathoz kapcsolódva a régió országaiból származó tehetséges joghallgatók képzését támogatja PhD- és gyakornoki programmal.

A V4+ Professzori Hálózat induló kutatási témái közé tartozik a családok jogi védelme, a lelkiismereti és vallásszabadság Európában, a digitális platformok és a közösségi média hatása a véleménynyilvánítás szabadságára és a pluralizmusra, illetve az alapjogok értelmezése és érvényesítése Európában - tették hozzá.

"A jogállamiság körüli fogalmi zűrzavar is mutatja, hogy az európai jogfejlődést övező vitákban egyelőre nehezen hallható meg a közép-európai régió hangja. Ezen változtathat a regionális összefogás, ha markánsan meg tudja jeleníteni értékeinket és világnézetünket" - emelte ki dr. Varga Judit. (A jogállamiság tisztázásával foglalkozó korábbi közleményünk ide kattintva olvasható.)

"A kutatói hálózat a régió közös értékeire és tapasztalataira építve segítséget nyújt majd a kormányok számára jogalkotási projektekben, valamint az Európai Unió jogát érintő értelmezési kérdésekben és jogvitákban. Emellett összehasonlító jogi kutatást is végez" - fejtette ki a tárcavezető.