Az EP-elnök nyilatkozata

David Sassoli

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke arra kérte az EU vezetőit, hogyoktóber 16-i ülésükön növeljék a blokk következő hétéves költségvetését 39 milliárd euróval, hogy újraélesszék az elakadt tárgyalásokat a blokk recessziótól sújtott gazdaságainak helyreállítási csomagjáról.

Az 1,8 billió eurós csomaggal kapcsolatos megállapodást gátló másik vitás kérdés az Európai Parlament azon követelése, hogy az uniós pénz folyósítását egyértelműen össze kell kapcsolni a jogállamiságot betartó nemzeti kormányokkal. Ez anathema Lengyelországra és Magyarországra nézve, amelyek ellen uniós vizsgálat folyik a bíróságok, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségének aláásása miatt.

Az Európai Unió 27 vezetőjével beszélgetve Sassoli rámutatott - Reuters hírügynökség jelentése szerint -, hogy az a többletpénz, amelyet a parlament kutatásra és fejlesztésre, egészségügyre, oktatásra és biztonságra kíván fordítani, csepp a vödörben a hosszú távú összesített 1,8 billió eurós mérethez képest költségvetést és a helyreállítási tervet.

"Ez egy csekély összeg, ha összeveti a csomagot, de az összeg hatalmas változást hozna az állampolgárok számára" - mondta, megjegyezve, hogy a parlament javaslatokat tett a pénz előteremtésére.
Az EU vezetői egy júliusi maratoni csúcstalálkozón megállapodtak a hétéves költségvetésről és a helyreállítási tervről, amelyek segítenek felemelni Európa gazdaságát a COVID-19 világjárvány okozta valaha volt mélyebb recesszióból.

De az egyezményt továbbra is jóvá kell hagynia az uniós törvényhozóknak, és a tagállamok nemzeti parlamentjeinek kell megerősíteniük. „Jelenleg a tárgyalások elakadtak. Önökön múlik, hogy újra mozgásba lendítsék azokat ”- mondta Sassoli a vezetőknek.

Egy uniós tisztviselő szerint Sassoli fellebbezése hideg fogadtatásban részesült. „A vezetők sora, kezdve Angela Merkel német kancellárral, azt válaszolta neki, hogy a vezetők semmiképpen sem nyithatják meg újra a júliusi megállapodást. Ebben teljes egyhangúság alakult ki ”- mondta a tisztviselő.

Sassoli válaszul elmondta, hogy a parlament javaslata technikai kiigazítás volt, nem pedig a júliusi megállapodás újbóli megnyitása. „Nem azt kérjük, hogy kezdjük újra a semmiből. Nem a júliusi megállapodás megkérdőjelezéséről van szó, hanem egy apró lépés megtételéről, amely közelebb visz minket a csomag végleges jóváhagyásához ”- mondta.

Magyar kormány-álláspont

A magyar Kormány elkészítette a Bizottság 2020. évi jogállamisági jelentéséről és a költségvetési kondicionalitásról szóló pozíciós dokumentumait - tette közzé a hírt az Igazságügyi Minisztérium október 16-án.

"A pozíciós papírokat az érintett döntéshozókhoz széles körben eljuttattuk. Az átláthatóság és a tényeken alapuló nyilvános vita előmozdítása érdekében pozíciós papírjainkat a nyilvánosság számára is elérhetővé tesszük" - ígéri az IM-közlemény.


Dr. Varga Judit: Brüsszelben a hazai ellenzék kottájából játszanak

Dr. Varga Judit

Az igazságügyi miniszter, dr. Varga Judit a Kossuth Rádióban október 16-án, péntek reggel úgy fogalmazott: Brüsszelben a hazai ellenzék kottájából játszanak, ez a jogállamisági eljárásnál, és a tavaszi támadásoknál is jellemző volt.

Amikor minden európai ország a koronavírus-járvány kezelésével volt elfoglalva, a magyar kormány soha nem látott nemzetközi összetűz alá került - jelentette ki az igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország műsorában.

Arról is beszélt, hogy "Brüsszelben a hazai ellenzék kottájából játszanak, és ez nemcsak a tavaszi támadásoknál, hanem a jogállamisági eljárásnál is megfigyelhető". Hangsúlyozta, "a kormány aggályosnak tartja, hogy a jogállamisági jelentésről az uniós minisztereknek kellett vitatkozniuk, hiszen ehhez sem Magyarország, sem pedig Lengyelország nem járult hozzá".

A miniszter hozzátette: "a közvéleménynek tudnia kell, hogy - szerinte - nyílt nyomásgyakorlás zajlik, és egyértelműen kimutatható a kettős mérce a különböző jelentésekben".