Címfotónkon: Aytaç Ünsal, szabadulása pillanatában - Forrás: Twitter/@Halkın Hukuk Bürosu

  x x x x x x x x x x x x x x x

  A bírósági ítélet szerint fogva tartásának meghosszabbítása Ünsal életét veszélyeztette volna -írja az eseményeket összegző cikkében Németh Árpád, az Euronews újságírója.

  A szabadulás perceit örökítette meg az alábbi videotudósítás:

   Kolléganője, Ebru Timtik nem élte túl a megpróbáltatásokat. Éhségsztrájkja 238. napján elhunyt. Közvetlenül halála előtt alig 30 kilóra apadt testsúlya. Temetése előtt a rendőrség könnygázzal oszlatta szét azokat a tiltakozókat, akik be akartak hatolni az isztambuli törvényszék bonctermére, ahol Timtik holttestét őrizték.

   Timtikhez hasonlóan Ünsalt is terrorizmus vádjával vették őrizetbe, amit váltig tagadott.

   Ebru Timtiket több mint 13 éves börtönbüntetésre ítélték, Ünsalt pedig 10,5 évre. A vádirat szerint egy törvényen kívüli marxista csoporttal, azzal a DHKP-C nevű párttal álltak kapcsolatban, amelyhez néhány végzetes kimenetelű terrortámadás köthető.

   Tavaly márciusban rajtuk kívül még 16 ügyvédet ítéltek el ugyanezen vádpontok alapján. Az Amnesty International a politikai megfontolásból született ítéleteket az igazság megcsúfolásának nevezte.

   A török elnök Timtik halála után élesen bírálta az isztambuli ügyvédi kamarát, amiért székházukra kifüggesztették Timtik fényképét. „A terroristákat védő ügyvéd nem maradhat ügyvéd” – mondta Erdoğan, aki szerint léteznie kell egy olyan eljárásnak, amellyel az ügyvédek kizárhatók a szakmából.
   Robert Spano. A fotó akkor készült, amikor az isztambuli egyetem díszdoktori címet kapott az egyetem szenátusától

   Timtik halála kapcsán az EU arra emlékeztetett, hogy az idén ő volt a törökországi éhségsztrájkok negyedik áldozata.

   Robert Spano, az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnöke szeptember 4-én találkozott a török elnökkel, akit a jogállamiság tiszteletben tartására szólított fel.