Évek óta folyamatosan érkeznek a légi utasok jogait érintő panaszok, megkeresések az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH). E panaszok jelentős része járattörléssel, késéssel, illetve az e sérelmekért való kártérítési igénnyel kapcsolatos, amelyek esetében az EBH-nak nincs hatásköre eljárni. Ezzel szemben ugyanakkor a légi járműveken utazó fogyatékkal élő, illetve csökkent mozgásképességű személyek panaszainak vizsgálatára az EBH hatáskörrel rendelkezik.

Tekintettel a légi utasok jogaival, illetve azok érvényesítésével kapcsolatos szabályozás összetettségére, valamint arra, hogy e jogok érvényesítésével kapcsolatban az eljárási jogosultságok, illetve hatáskörök több szerv, illetve hatóság – köztük az EBH – között oszlanak meg, tájékoztató kiadvánnyal szeretnék segíteni az érintettek eligazodását.

A kiadvány célja így elsősorban az, hogy az utazásuk során valamilyen kellemetlenséget vagy sérelmet elszenvedő légi utasok a lehető legkönnyebben eligazodjanak az őket megillető jogok és jogorvoslati lehetőségek között és panaszukkal, esetleges kártérítési vagy kártalanítási igényükkel a megfelelő fórumhoz, illetve hatósághoz forduljanak.

A kiadványban ugyanakkor – az EBH hatásköréből következően – elsősorban a csökkent mozgásképességű személyek (persons with reduced mobility – PRM) jogaira koncentrálnak.

A kiadvány ide kattintva érhető el.

(Címfoto: illusztráció)