Deutch Tamás (Foto: Mundra László, Origo)

Deutch Tamás facebookos bejegyzésében egész pontosan ezt írta: "A “független” magyar bíróság álláspontja szerint a volt Jobbikos KGBélát az orosz titkosszolgálat beszervezte, az orosz titkosszolgálatnak dolgozó ügynöknek kiképezte, és KGBéla rendszeresen és konspiratív körülmények között találkozott a diplomata státuszban Budapesten tartózkodó fedett orosz titkosügynök tartótisztjeivel. Mindezek alapján a bíróság FELMENTETTE KGBélát a kémkedés vádja alól.
Beszéljünk világosan: az ügyben eljáró elsőfokú bíróság nem jogerős ítélete nettó hazaárulás.
Ennyi."

A dolog előzménye az, hogy - miként a hvg.hu összefoglalta: a kémvádak alól felmentették, de a költségvetési csalás miatt 1 év 6 hónap, de három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Kovács Bélát csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszéken. A bíró ítéletében ugyan bizonyítottnak látta, hogy a Jobbik volt EP-képviselőjét az orosz hírszerzés beszervezte, de mivel csak olyan információkat osztott meg Moszkvával, amelyek mindenki számára elérhetőek, ezért a bíróság szerint sem az EU, sem Magyarország érdekeit nem sértette ezzel. Az ítélet nem jogerős, hiszen az ellen az ügyész fellebbezést nyújtott be.

"A magyar bíróságok - idézőjel nélkül függetlenek" - írta egyebek mellett levelében dr. Senyei György Barna, az OBH elnöke.

A függetlenség nem jelenti azt, hogy a bírói ítéletek ne lehetnének kritika tárgyai - teszi hozzá -, azonban Deutch Tamás nyilatkozata "a véleménynyilvánítás határát meghaladja".

"A fentiekre tekintettel a bíróság függetlenségét megkérdőjelező és az adott ügyben hozott ítéletet hazaárulóként minősítő megállapítást ezúton visszautasítom" - jelentette ki az OBH elnöke.

Dr. Senyei György Barna levele teljes egészében ide kattintva olvasható.