A tervezett módosítás lényege: egynél több ügyvédi kamara létrehozását engedélyezné a közigazgatási megyékban (tartományokban). Ezzel egyidejűleg a kamarai választási rendszer megváltoztatását is lehetővé tenné. Hogy milyen irányban? Azt nem sokáig kell találgatnunk, ha megnézzük a tüntetéseken készült felvételeket:


Az ügyvédek június 19-én indultak az ország több tartományából Ankarába, hogy kifejezzék egyetértésüket és szolodaritásukat az Ankarai Ügyvédi Kamara tagjaival, akik a kormánynak az ügyvédi törvény megváltoztatására irányuló lépése miatt szerveztek tiltakozásokat.

Tetézte a feszültséget, hogy az ország több tájáról érkező szimpatizáns-tüntető ügyvédeket a rendőrség nem engedte be a fővárosba...

A március elején Mehmet Durakoğlu (képünkön), az Isztambul Ügyvédi Kamara elnöke nyilatkozatot tett a sajtónak a Çağlayai Isztambuli Bíróságon.

"Megyünk oda, ahová a szívünk húz. A szívünk pedig a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége, a jogvédelem biztosítása, az emberhez méltó élet és az emberi méltóság biztonsága felé húz bennünket. Ezek óvása a mi feladatunk is" - mondta.


A javaslatnak a parlamenti bizottsághoz történő benyújtásának napján az ügyvédi kamarák elnökei tiltakozni fognak a parlament előtt, s az alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a törvényt elfogadná a parlament.

A törvényt a török parlament július 9-én elfogadta.

A török ügyvédség újabb tiltakozásokat helyezett kilátásba.