A CCBE elkészítette az esemény kézikönyvét, amely gyakorlati segítséget nyújt a tagkamaráknak az Európai Ügyvédek Napja megünnepléséhez.

A COVID-19 válság nem hagyott kétséget afelől, hogy ennek a máig közöttünk lévő világjárványnak a jog világára gyakotolt következményeit fogjuk az idei Európai Ügyvédek Napja központi témájául kitüzni - állapítja meg egyebek között a kézikönyv beköszöntőjében a szervezet elnöke, dr. Ranko Pelicaric.

A COVID-19 válság és annak következményei az emberi jogokra, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésre, a modern európai demokráciák helyzetére, a szabad foglalkozásúak közöttük az ügyvédek - helyzetére, a kis- és középvállalkozások, de a nagyobb vállalkozások és a nemzeti és nemzetközi cégek gazdasági, valamint munkáltatói szerepének alakulására s nem utolsósorban mindennek szenvedő alanyai, az egyes emberek, mint munkavállalók életére.

Dr. Ranko Pelicaric, a CCBE elnöke

Ebben a világjárványtól sújtott helyzetben több országban előfordult, hogy a végrehajtó hatalom és olykor maga törvényhozás is a járvánnyal folytatott küzdelem jegyében arra hivatkozva, csökkentette, illetve korlátozta a polgári és demokratikus jogokat, beleértve az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés jogát is úgynevezett „átmeneti” intézkedésekkel, amelyeket aztán bizonyos jogi technikákkal tobábbra is fenntartanak, beláthatatlan ideig.
Élő tanúi vagyunk mi ügyvédek is ezeknek az intézkedéseknek. A CCBE minden támogatást és segítségewt meg kíván adni az ügyvédségnek szerte Európában, hogy hivatásukból fakadó munkájukat csorbítatlanul végezhesék a megkíván demokratikus jogi környezetben.


A COVID-19 válságra reagálva a CCBE számos kezdeményezést tett, egyebek között :

  • Az egyéni ügyvédek és ügyvédi irodák, szervezetek körében széleskörű kutatást végzett, hogy felmérje az események hatását az ügyvédség munkájára és az országok jogi környezetére.
  • A CCBE levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Unió bizottsági elnökéhez és Věra Jourová bizottsági alelnökhöz, valamint Didier Reynders igazságügyi biztoshoz konkrét kérdésekkel, javaslatokkal.

A kézikönyv s benne a fenti elnöki köszöntő az EU-hoz intézett kérésekkel, javaslatokkal ide kattintva olvasható (angol nyelven).