Dr. Tatár-Kis Péter

Sajtóközleményében az FT kiemelte: a bírák véleményt nyilvánítottak a Fővárosi Törvényszék újonnan létrehozott Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumainak kollégiumvezetői álláshelyeire, valamint a törvényszék elnöki tisztségére benyújtott pályázatokról.

Dr. Tatár-Kis Péter 2019. június 17. óta a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke. Kiemelt céljai között szerepel egyebek mellett az elnökség és a munkavállalók közötti munkakapcsolatok minél szorosabbra fűzése, a dolgozók munkakörülményeinek javítása, magasan képzett munkatársak foglalkoztatása a Fővárosi Törvényszéken, valamint az épületkorszerűsítő beruházások további folytatása. A dolgozószobák klimatizálása és a fűtési rendszerek korszerűsítése során – az energiahatékonyság növelése mellett – a megújuló energiákat is szeretnék minél szélesebb körben alkalmazni a fővárosi bíróságokon – tájékoztattak.

Közleményében az FT hangsúlyozta: dr. Tatár-Kis Péter hivatali ideje alatt a Fővárosi Törvényszék elnyerte a bronz fokozatú Családbarát Munkahely címet, továbbá az általa létrehozott Zöld Bíróság munkacsoportsaját fejlesztésű projektje államigazgatási kategóriában első helyezett lett a 2019. évi Európai Hulladékcsökkentési Héten. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége nemzetközi elismerésre is jelölte a programot.

Megemlítették azt is, hogy az elmúlt két hónapban jelentősen bővült a bíróságon kívüli munkavégzés lehetősége mind a bírák, mind az igazságügyi alkalmazottak körében. A tapasztalatokat figyelembe véve a megtett intézkedések – a Fővárosi Törvényszék és a kerületi bíróságok családbarát munkahely jellegét erősítendő – hozzájárultak a kollégák hatékonyabb munkavégzéséhez is. Az otthondolgozás lehetősége immár olyan munkavállalói csoportokra is kiterjed, amelyek számára ez korábban nem volt biztosított.

A veszélyhelyzetet követően, a bíróság normál működési rendjére való visszaállása során – az ügyfelek és a dolgozók egészségének megőrzése érdekében – a Fővárosi Törvényszék a Nemzeti Népegészségügyi Központ újbóli munkahelyi munkavégzésre vonatkozó ajánlásait messzemenően figyelembe veszi és alkalmazza.

Az összbírói értekezleten összesen 581 bíró adta le szavazatát. Az elektronikus titkos szavazás eredményeként az összbírói értekezlet dr. Rácz Krisztina Közigazgatási Kollégium kollégiumvezetői pályázatát 82,44%, dr. Ilyés-Farkas Gabriella Munkaügyi Kollégium kollégiumvezetői pályázatát 88,81%, dr. Fazekas Sándor elnöki pályázatát 49,4%, dr. Tatár-Kis Péter elnöki pályázatát 51,46% arányban támogatta – írták.