"Az amerikai elnök friss rendelete példa nélküli fenyegetés a Nemzetközi Büntetőbíróság mint független nemzetközi igazságügyi intézmény történetében" – fogalmaztak, miként arról az MTI beszámolt.

A döntés célja az, hogy nyomást gyakoroljon, és befolyásolja a bíróság tisztviselőinek független, objektív és pártatlan tevékenységét. A Nemzetközi Büntetőbíróság elleni támadás egyúttal támadást jelent a háborús bűncselekmények áldozatai ellen is, akik közül sokak számára a bíróság jelenti az igazságosság és igazságszolgáltatás utolsó reményét. A bíróság szilárdan kiáll munkatársai és tisztviselői mellett. Továbbra is határozottan elkötelezett, hogy önállóan és pártatlanul teljesítse az alapokmánya (az úgynevezett római statútum) és a részes államok által ráruházott feladatot, továbbá támogatásukra és együttműködésükre támaszkodik - közölték.

A bíróság részes államai közgyűlésének elnöke, a koreai szármzású O Gon Kvon nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a példátlan intézkedés aláássa a büntetlenség elleni küzdelemre és az elszámoltathatóság biztosítására irányuló közös erőfeszítéseket.

O Gon Kvon bejelentette: a jövő héten rendkívüli ülésre hívja össze a közgyűlés elnökségének tagjait, hogy megvitassák, miként lehet megújítani és megerősíteni a bíróság iránti megingathatatlan elkötelezettséget.

Az elnök egyúttal felszólította a részes államokat, nyilvánítsák ki elkötelezettségünket a római statútumban foglalt elvek és értékek fenntartása és védelme mellett, valamint amellett, hogy az intézményt és annak tisztviselőit fenyegető és korlátozó intézkedések elfogadhatatlanok.

Az Egyesült Államok 2019 áprilisában visszavonta Fatou Bensouda, az ICC főügyészének amerikai vízumát, amiért bírósági jóváhagyást kért egy hivatalos vizsgálat lefolytatásához, mondván, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy amerikai katonák és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottai kínzást és más kegyetlen eszközöket alkalmaztak foglyokkal szemben 2003 és 2004 között Afganisztánban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban azzal fenyegetett, hogy egy ilyen vizsgálat indítása esetén visszavonják a büntetőbíróság összes alkalmazottjának vízumát.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok azonban nem fogadja el a testület joghatóságát.

Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (Internatiomall Criminal Court) idézett közleményének eredeti változata ide kattintva olvasható.

Mi baja van Trump elnöknek az ICC-vel?

Érvek, ellenérvek, vélemények

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Háttér

A Nemzetközi Büntetőbíróság 2002-ben alakult állandó bíróság a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és az agresszió bűntettével gyanúsított egyének felelősségre vonására – az agresszió bűntette miatt vádolt személyek ügyeinek lefolytatására azonban csak 2017 óta van hatásköre. (Forrás: Wikipédia)

(Címfoto: ICC)