Az OBH elnöke januárban elrendelte a szegedi törvényszéki elnök igazgatási tevékenységének büntető ügyszakot érintő vizsgálatát. A vizsgálati jelentés alapján további egy személlyel szemben fegyelmi eljárást kezdeményeztek, így jelenleg három érintett ellen folyik fegyelmi eljárás.

Az egyik érintettel szemben felfüggesztették a fegyelmi eljárást a Szeviép-ügyben a Pécsi Ítélőtáblán folyó harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig.

Az érintettek fegyelmi felelősségéről szolgálati bíróság dönt, a fegyelmi eljárást és az előzetes vizsgálatot a törvény szerint a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni.

Dr. Tárkány-Szűcs Babettnek a törvényszéki elnöki feladatok ellátására vonatkozó megbízatása június 17-én, szerdán szűnik meg.

A vizsgálati jelentést az OBH elnöke tájékoztatás és értékelés céljából megküldte a Legfőbb Ügyészségnek - közölte az OBH.

A Legfőbb Ügyészség szintén június 17-én közleményben tudatta: az OBH Szeviép-ügyben januárban elrendelt belső vizsgálata több adminisztratív, igazgatási szabálytalanságot tárt fel. Az OBH elnöke a vizsgálat lezárása után annak anyagát feljelentés megtétele nélkül, tájékoztatásul megküldte az ügyészségnek.

Az ügyészség megvizsgálta a jelentést, és - egyetértve az OBH belső vizsgálatának következtetéseivel - megállapította, hogy a tanácsban részt vett bírák vonatkozásában, illetve az ügyelosztás kapcsán - a fegyelmi felelősségen túlmenően - nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény gyanúját keltette volna, továbbá a közérdekvédelmi ügyészi fellépés sem indokolt - közölte a Legfőbb Ügyészség.

A Szeviép-ügy büntetőperében első fokon a Szegedi Járásbíróság az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó Szeviép Zrt. egykori vezetőit társtettesként elkövetett csődbűncselekmény miatt bűnösnek mondta ki, ezért mindhármukat végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A másodfokú eljárásban a Szegedi Törvényszék felmentő rendelkezést hozott, ez ellen azonban a vádhatóság fellebbezett, így került az ügy harmadfokon a Pécsi Ítélőtáblára.