Kis Péter András

Nem ritka jelenség, hogy az alkalmazott úgy tudja, legálisan foglalkoztatják, a munkaadó azonban egyáltalán nem, vagy nem helytállón jelenti be az érintettet. Az ilyen helyzetekről ránthatja le a leplet az az új szolgáltatás, amelyet az év elején indított el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írta a Magyar Nemzet.

A megoldást – melynek egy törvénymódosítás teremtette meg az alapját – a hatóság szóvivője mutatta be a lapnak.

Január eleje óta levelet kapnak a NAV-tól a munkavállalók, ha munkaadójuk valamilyen foglalkoztatási mulasztást, szabálytalanságot követett el – kezdte Kis Péter András. Fontos részlet, hogy a hatóság azokat a dolgozókat értesíti, akiket közvetlenül érint a munkaadó törvénysértése. Lényeges pont, hogy az alkalmazottak a végérvényesen megállapított munkáltatói szabályszegésekről kapnak tájékoztatást – folytatta a szóvivő, megjegyezve, hogy május közepéig kétezer ilyen levelet küldött ki az adóhivatal.

Az új szolgáltatás érdemben javíthatja a munkavállalók helyzetét – mondta Kis Péter András, amikor a megoldás jelentőségéről, értelméről kérdeztük. Az alkalmazottak rövid úton tudomást szereznek arról, ha foglalkoztatásuk nem szabályszerű, ami elsősorban azért lényeges, mert kérdésessé válhat a társadalombiztosítási ellátása mindazoknak, akiket munkaadójuk nem jelent be megfelelően.

Ezután az érintettek kellő információhoz jutnak, így nyomban és felelősen dönthetnek arról, hogy a továb­biakban is az adott vállalkozásnál szeretnének-e dolgozni. A NAV új szolgáltatásától tehát egyszerre remélhető a munkavállalók adótudatosságának növekedése s az, hogy kevesebb vállalkozás próbálkozik a feketefoglalkoztatással – fogalmazott a szóvivő.

Az adóhivatal – legalábbis kezdetben – bőven küldhet majd ki tájékoztató leveleket. Erre lehet következtetni abból, hogy a hatóság legfrissebb kimutatása szerint áprilisban több mint 5300 vállalkozás szerepelt azon a listán, amely azokat a gazdasági résztvevőket gyűjti össze, amelyek a közelmúltban nem jelentették be foglalkoztatottjaik munkaviszonyát. Hozzátartozik, hogy a lajstromból a NAV két év elteltével törli az érintetteket, de csak akkor, ha a szereplő újabb jogsértést nem követ el. A terminus az ismételt szabálytalanság közzétételétől újraindul.

A NAV új szolgáltatásában egyébként annyiban nincs semmi meglepő – írta a lap -, hogy a feketefoglalkoztatás letörése régi hatósági kihívás. Az esztendő elején meghirdetett ellenőrzési programnak is egyik hangsúlyos eleme volt a bújtatott foglalkoztatás feltárása és visszaszorítása. A hivatal februári közlésében külön kiemelte azoknak az eseteknek a tisztázását, amikor az általános szabályok helyett a kisadózó vállalkozások tételes adójának, vagyis a katának az előírásait alkalmazzák a valóságban munkaviszonyban dolgozó magánszemély munkaügyi helyzetére. A feketefoglalkoztatás különféle formáinak leleplezését célul kitűző kiemelt fellépéshez kellő indokul szolgál, hogy az állami bevételek között az egyik legjelentősebb tételt adják a munkavállaláshoz kapcsolódó adók és járulékok.