Egyetlen hónap alatt, március 15. és április 15. között 764 új rabot fogadott be a hazai büntetés-végrehajtás, közülük 563 került előzetesbe a megyei intézetekben és 201-en kezdték meg jogerősen kiszabott büntetésük letöltését.

Legtöbben a Szegedi Fegyház és Börtönbe vonultak be, de harmincnál többen kerültek Baracskára és Szombathelyre is - írták a jogvédőknek.

Egy másik adatsorból az derül ki: 2020. március 11. és április 28 között 1388 új személy került be a harminc hazai intézet valamelyikébe. Mindegyikük 14 napos elkülönítés után mehetett be a közös helyiségekbe - közölte a BvOP, bár ezt több szakértő is elképzelhetetlennek nevezte.

A válaszokból kiderül az is, hogy április közepén 296 különösen veszélyeztetett csoportba tartozó, tehát 65 év feletti rab ült a börtönökben, a legtöbben Szegeden és Kalocsán, húszan pedig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Arra azonban nem kaptak válaszolt, hány fogvatartottnak van komolyabb krónikus betegsége, ami miatt szintén kiemelten figyelni kellene rá a járvány megjelenésekor.

Ha valaki bekerül egy fegyintézetbe, alapos orvosi vizsgálaton esik át és most az egészségügyi személyzet kiemelten figyel a felsőlégúti panaszokkal érkezőkre – kaptuk a választ. A veszélyhelyzet kihirdetését követően öt esetben tagadták meg az elítélt befogadását azért, mert a vírusfertőzés tüneteit mutatta, így járványügyi megfigyelésre valamelyik kórházba szállították.

A börtönökben és fegyházakban április 23-ig 47 fogvatartottat különítettek el, mert náluk felmerült a koronavírus fertőzöttség gyanúja, de a BvOP tájékoztatása szerint a kétszer elvégzett tesztelés egyiküknél sem igazolta a betegséget. Az intézetekben dolgozók közül 63 személyt teszteltek és közülük az országos parancsnokságon dolgozó egyik munkatárs bizonyult pozitívnak.

A Magyar Helsinki Bizottság kérésére az alapvető jogok biztosa is vizsgálta a börtönök járványügyi felkészülését, az intézeteket pedig a rabok bevonásával teljesen fertőtlenítették, az eddigi adatok alapján tehát nagy eséllyel nem éri el a járvány a hazai börtönöket.