Az MNB április 28-i közleménye szerint egy magyar és egy indonéz magánszemély jegybanki regisztráció nélkül közvetítette két ausztrál és egy máltai székhelyű, magyarországi engedéllyel szintén nem rendelkező befektetési vállalkozás szolgáltatásait. A társaságok tevékenységéhez kötődően az indonéz érintett, valamint a British Assets and Investment Management Ltd., és a Direct Market Access Ltd. portfóliókezeléssel is foglalkozott, ám erre ugyancsak nem kaptak engedélyt az MNB-től.

Az 5 országra kiterjedő piacfelügyeleti eljárásában a rendőrség is közreműködött. Az MNB a magyar elkövetőt 90 millió forint, indonéz társát 280 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, és végleg eltiltotta őket a közvetítői tevékenységtől. Utóbbi érintettet engedély nélkül végzett portfóliókezelés miatt további 180 millió forintra, míg a British Assets and Investment Management Ltd.-et 145 millió forintra, a Direct Market Access Ltd.-et pedig 135 millió forintra bírságolták.

A közlemény szerint a jogsértést súlyosbította, hogy az érintettek huzamosabb ideig, belföldi befektetési szolgáltatásra engedéllyel nem rendelkező vállalkozások javára tevékenykedtek. Tevékenységük miatt magyar befektetők jelentős veszteséget szenvedett el - írták.

Az üggyel összefüggésben egy szintén magyar magánszemélyt tanúvallomás jogosulatlan megtagadásáért, ezáltal az eljárás elhúzására, akadályozására, a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányuló magatartásáért 2 millió forint eljárási bírsággal sújtottak.