A szakértői csoport, amely a nemi alapú erőszakot felszámolni hivatott isztambuli egyezmény végrehajtásáért is felelős, – az MTI beszámolója szerint – üdvözölte, hogy az Európai Tanács 47 tagállamának legtöbbje "magasabb jogalkotási és politikai normákat vezetett be" a probléma kezelésére.

Kritikát fogalmaztak meg azonban amiatt, hogy a tagállamokban az áldozatokat segítő szolgáltatások száma nem elegendő, illetve finanszírozásuk bizonytalan. A jelentés kitért arra is, hogy ezek a szolgáltatások nem adnak kellő és megfelelő támogatást a szexuális erőszak áldozatainak.

Kiemelték továbbá, hogy az európai igazságszolgáltatási rendszerek túlnyomó része csak a bizonyítottan durva erőszakkal kikényszerített szexuális cselekményt ismeri el nemi erőszakként, miközben az isztambuli egyezmény szerint minden, egyértelmű beleegyezés nélküli nemi aktus nemi erőszaknak számit.

A szakértői csoport aláhúzta, hogy több tagállam még mindig a "nemek szempontjából semleges" megközelítést használja a probléma kezelésére, ami ahhoz vezet, hogy a "női áldozatok magas aránya nem válik tényezővé, és megerősíti a nők férfiakkal szembeni alárendelt társadalmi helyzetét".

A jelentés azt is kiemelte, hogy az isztambuli egyezmény "céljainak elferdített értelmezése" néhány tagállamban még mindig gátolja annak törvénybe iktatását.