Több mint 10 000 ügyvéd válaszolt a az Francia Országos Ügyvédi Kamara (CNB) megfigyelő központ kérdőívére, amely az egészségügyi válság ügyvédi hivatásra gyakorolt hatásairól szólt. A felmérés eredményei aggasztóak a szakmát illetően: az ügyvédek 28% -a szerint a válság után a hivatás váltását tervezi, 6%-a korengedményes nyugdíjazását fogja kezdeményezni, 5% -uk az ügyvédi iroda bezárását tervezi, s ezek szerint összesen mintegy 27 300 ügyvéd hagyhatja el a hivatását. Az ügyvédek hosszú, rázós időkre készülnek”

Az Országos Francia Ügyvédi Kamara (CNB) megfigyelő központja által készített felmérés szerint tíz ügyvédi iroda közül több mint négy teljesen befejezi tevékenységét az egészségügyi válság miatt, és tízből-ből több mint 6 ügyvédnek nincs jövedelme mondta Christiane Féral-Schuhl, a CNB elnöke.

Ezen túlmenően az ügyvédek 65% -ának jelenleg nincs jövedelme, 86% -uk szerint ebben a hónapban nem fognak tudni fizetést teljesíteni irodájuk megmentése érdekében, tíz ügyvéd közül hatan 1500 eurót kértek a kormánytól irodájuk támogatására. De már az ügyvédek szinte fele úgy gondolja, hogy kölcsönt kell felvennie ahhoz, hogy túlélje a veszélyhelyzetet; az ügyvédek 9% -a jelentette ki, hogy nem tudta megfizetni az esedékes díjakat, és további 2% -uk mérlegeli a késedelmes fizetés lehetőségét - írta meg a felmérésre hivatkozva a Le Mond du Droit-ban április 22-én Arnaud Dumourier, amint arra az Élet és Világ emlékeztet..

Christiane Féral-Schuhl szerint “az állam reakciója nem megfelelő, nem elégséges a szakma számára. Az ügyvédség túlnyomó többségét jelentő szabad státuszú ügyvédek nem rendelkeznek a munkavállalókat és a foglalkoztatást védő szociális lehetőségekkel. Például nem férhetnek hozzá részleges munkanélküliség igénybevételéhez.” Azt kérte, készüljön egy, az ügyvédi irodák számára biztonságot nyújtó terv.

Az Országos Francia Ügyvédi Kamara elnökének világszerte nemcsak szakmai körökben nagy érdeklődést kiváltó - angol nyelvű - videonyilatkozata itt nézhető meg: