A párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara 15. alkalommal rendezte meg legjelentősebb ismeretterjesztő eseményeként a februári versenyt azzal a céllal, hogy a nemzetközi hallgatóság alaposan megismerje a mediációban rejlő lehetőségeket, egyben nemzetközi tapasztalatokat gyűjtsön az alternatív vitarendezés témakörében. Idén 66 egyetem csapata mérte össze tudását Párizsban több mint 150 mediációs ülés szimulációja során.

Az egyhetes versenyen a korábbi évekhez hasonlóan több mint 500-an vettek részt, nemcsak hallgatók, hanem mediátorok és mediációs szakértők is. Így az ülésszimulációk mellett a versenyzők a világ legkiválóbb szakembereivel tudtak beszélgetni, eszmét cserélni.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói már kilenc éve megszakítás nélkül vesznek részt a Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyen. A rangos megmérettetésen az elmúlt években is jelentős eredményeket értek el: 2017-ben 12., 2019-ben pedig a 6. helyen végeztek - közölte az egyetem.

Az ELTE csapata a selejtezők során a német Leibniz University Hannover, a cseh Masaryk University, a korábban dobogós helyezést elért brazil FGV Law School of São Paulo és a tavalyi döntős, kanadai York University diákjaival tárgyalt. A legjobb 16 csapat közé bekerülve a csapat már csak pár órája volt felkészülni a következő tárgyalásra az akkor kézbe kapott bizalmas információt tartalmazó dokumentumok alapján. Ez óriási váltásnak bizonyult a selejtezőkhöz képest, hiszen azokra itthon három hónapon keresztül tudtak készülni. Mindezek ellenére a csapata sikeresen vette az akadályokat, és gőzerővel törtetett a győzelem irányába. A nyolcaddöntőben az indiai NALSAR University of Law csapatával vívtak szoros küzdelmet, majd a legjobb négybe való bekerülésért a Sofia University diákjait kellett legyőzniük – írta honlapján az ELTE.

Az elődöntőt az egész világ lélegzet-visszafojtva követhette, ugyanis élőben közvetítették az ICC Facebook-oldalán. A döntőbe jutásért az ELTE csapata a tavalyi győztes, az új-zélandi University of Auckland versenyzőivel tárgyalt, a mediációs ülést pedig több mint 50 szakember és kiesett versenyző nézte végig tűkön ülve a teremben. A session után mindkét csapat feszülten várta az eredményt, hiszen nagyon kiegyenlített és szoros volt a tárgyalás, így korántsem volt egyértelmű, hogy melyik egyetem jut tovább. Az ELTE csapata nem volt csalódott a döntősök kihirdetése után, hiszen a verseny előtt még álmodni sem mertek volna egy ilyen, az egyetem számára történelmi magaslatú eredményre, és büszkén vették át másnap a díjátadón a harmadik helyért járó plakettet a számos további ajándékkal, könyvjutalommal.

Az idei csapat tagjai Nagy Andrea, Papp Luca és Völgyesi André voltak, a csapat felkészítését pedig dr. Inzelt Éva adjunktus és Hajas T. Boldizsár korábbi versenyző végezték.

A csapat felkészülését és kijutását anyagilag és szakmailag támogatta: a Magyar Nemzeti Bank, az ELTE Tehetséggondozó Tanácsa, az Igazságügyi Minisztérium, a Frank Ignác Alapítvány, valamint az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara.