A veszélyhelyzet természetesen az ügyvédi munka mindennapjait is érinti - állapítja meg dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke.

Amint az már ismert az ügyvédség előtt - erről az Ügyvédfórum.hu-n már korábban beszámoltunk - ,

a MÜK folyamatos kapcsolatban áll a jogalkotóval a rendkívüli helyzetben szükséges törvénymódosítás kereteiről, megoldásairól, így az már most tudható, hogy tárgyalásra sem büntető, sem civilisztikai ügyszakban a következő hónapokban nem kerül sor. Rövid időn belül várható az eljárási határidők törvényi rendezése is.

A büntetőeljárás nyomozati szakában továbbra is lesznek azonban olyan eljárási cselekmények, melyek védő jelenléte nélkül nem tarthatók meg, és amelyeknek ez okból való elmaradása (pl. nyomozási birói ülés kényszerintézkedés tárgyában) rendkívül súlyos következményekkel járhat emlékeztet az elnök.

Érthető - jelzi dr. Bánáti János -, hogy

a veszélyhelyzetben az ügyvédek közül többen is okkal tartózkodnak a büntetőeljárásban való személyes megjelenéstől, de ahogy az egészségügyben, az áruszállításban a közüzemeknél dolgozóktól elfogadja, sőt elvárja a társadalom, hogy legyenek akik a működés fenntartását biztosítják, úgy az ügyvédségnek is biztosítani kell a büntető igazságszolgáltatás működését – ezen belül a kirendelés intézményét – a várhatóan jelentősen csökkenő mennyiségi ügyben.

A MÜK ismeretei szerint az ORFK vezetése mai napon, március 24-én jelezte, hogy megoldási módokat keresnek a veszélyhelyzetben a személyes jelenlét biztonságossá tételére.

Amint ennek részleteit a MÜK megismeri, nyomban közölni fogja az ügyvédséggel.

Dr. Bánáti János arra kéri a megyei (területi) ügyvédi kamarákat, hogy

a helyi adottságok figyelembe vételével – adott esetben kérelemre a jegyzékből való ideiglenes törlés lehetővé tétele mellett, p.l az ügyeleti rendszer megújításával – továbbra is biztosítsák a büntetőeljárás törvényes működését.

Javasolja, hogy a részletek egyeztetése érdekében vegyék fel a kapcsolatot a megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesével.