Egy január végi cikkében az Origo olyan táblázatot közölt, amin az embertelen börtönviszonyok miatt kártérítési eljárást indító fogvatartottakat képviselő ügyvédeket listázták. A táblázatban az ügyvédek és ügyvédi irodák neve mellett szerepel az általuk megnyert perek száma és az ügyfeleiknek megítélt kártérítés mértéke is.

Dr. Karsai Dániel

Miként a Magyar Narancs beszámolt, dr. Karsai Dániel szerint a lista publikálása jogellenesen történt, és az az Igazságügyi Minisztériumtól kerülhetett a kormányközeli portálhoz.

Az ügyvéd, akinek irodája szintén szerepelt a listán, a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, írja Facebook-oldalán.

Karsai beadványában azt írja, a „listán szereplő hatvan tétel nagy többsége, negyvennégy tétel természetes személyek – nagy valószínűséggel kivétel nélkül egyéni ügyvédek – neveit és adatait tartalmazza. Tehát az adatok ilyen formájú felbontásban való közlése kifejezetten az ügyvédi tevékenységre vonatkozóan tartalmaz adatokat, az ügyvédek személyes adatait, nevét feltüntetve.“

Az ügyvéd szerint, mivel a kártérítések kifizetéséről az Igazságügyi Minisztérium gondoskodik, a bíróságok oda küldik meg a szükséges adatokat. Az adatok tartalma miatt pedig azt a GDPR-nak megfelelően kell kezelni. Mivel a kártérítéseket az elítéltek kapják, a kifizetéshez nincs szükség arra, melyik ügyvéd látta el a képviseletüket, bár azokat tudja a minisztérium. Így a cikkben megjelent táblázatot „külön elő kellett állítania a Minisztériumnak vagy más, számomra ismeretlen adatkezelőnek“, írja Karsai.

Az cikkben megjelent táblázat összeállítása pedig semmiképp sem történhetett jogszerűen, így annak nyilvánosságra hozatala is jogsértő az ügyvéd szerint, ezért arra kéri a dr. Péterfalvi Attila vezette NAIH-ot, vizsgálja ki az ügyet.