Petrics Richárd

Számtalan gazdasági, jogi vagy akár szociális körülmény indokolhatja, hogy egy vállalkozó több cégben legyen érdekelt – tájékoztatott az Opten. „Magánszemélyek teljesen legálisan irányíthatnak, birtokolhatnak több céget, ugyanakkor mégiscsak érdekes a jelenség, amikor egy személy 5, 10 vagy akár 100 cég ügyeit intézi párhuzamosan” – írja Pertics Richárd, a cég elemzője.

Üzletágak leválasztásával, vagy termékek, szolgáltatások fejlődésével teljesen természetes, egészséges és üzletileg is indokolt lehet az a jelenség, amikor egy vállalkozás „szaporodik”. A gyakorlatban ez sokszor új testvér vagy leányvállalat létrehozásával jár. Egy vállalkozó új céget indíthat korábbi cégétől jelentős részben függetlenül is, például, ha egy teljesen új kezdeményezéssel, új ágazatban, új befektetői körrel próbál szerencsét. Vállalkozások létrehozásának jogi vagy adminisztratív természetű indokai is lehetnek, például, ha egy új céggel könnyebb megfelelni egyes ágazatspecifikus jogszabályoknak vagy adminisztratív kötelezettségeknek. Egy vállalat átalakulását, szétválását pedig okozhatják akár teljesen hétköznapi jelenségek is, például, amikor egy családi vállalkozás szétválik örökösödés, vagy akár családi nézeteltérések miatt.

A természetes céghalmozás mellett ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a jelenségről sem, amikor egy vállalkozó „szürke” gazdasági tevékenység keretében alapítja a céget, legyen az adóoptimalizálás, vagy a felelősség alól kibújás. Ez a szürke gazdasági gyakorlat kétségtelenül visszaszorult valamennyire az elmúlt években, ugyanakkor a céghálózatok mélyebb elemzése azt mutatja, hogy a cégbirodalmak között akadnak még továbbra is fertőzött, problémás cégcsoportok.

A cégcsoportok szaporodásának indokaitól függetlenül is érdemes azonban megnézni, hogy a hazai cégtulajdonosok jellemzően hány cég felett rendelkeznek tulajdonosi befolyáson keresztül. Fontos megjegyezni, hogy a tulajdonosi befolyás lehet közvetlen vagy akár 8-10 elemű láncon keresztül tartó közvetett kapcsolat is.

Jelenleg közel 12 ezer magánszemély van Magyarországon, aki közvetlen vagy közvetett tulajdonosi kapcsolaton keresztül több mint 5 vállalkozást irányít – mondja az Opten elemzője. Az 5 vállalkozás egyfajta lélektani határt jelent. „Átlagos vállalkozás mérettel számolva itt még van némi esély, hogy a tulajdonos követni tudja a vállalkozásában zajló folyamatokat, de az 5 feletti vállalkozás szám esetén az átlátás esélye erősen romlik” – mondja az Opten elemzője.

A cégcsoport elemszámait tovább vizsgálva egyre érdekesebb a kép. Jelenleg 1300 magánszemély 10-nél több vállalkozásban rendelkezik közvetlen vagy közvetett tulajdonosi befolyással. Továbbá 12 magánszemély több mint 100 vállalkozást birtokol, amelyeknek már a neveit megjegyezni sem triviális feladat.

Nagyságrendileg 700 ezer magánszemély van Magyarországon, akik tulajdonosi érdekeltséggel rendelkeznek vállalkozásokban, ebből 640 ezer személy 1 vagy maximum 2 cégben érdekelt. Összességében a tulajdonosok 93 százaléka magyarországi lakcímmel rendelkezik. Az arány hasonló a magas cégszámmal rendelkező tulajdonosok esetében is, így a céghalmazosára nem lehet ráfogni, hogy kimondottan hazai jelenség lenne.