Nasrin Sotoudeh, Abdolfattah Soltani, Mohammad Najafi, Amirsalar Davoudi iráni ügyvédek, emberi jogi harcosok, jogvédők kapják idén a CCBE Emberi jogi díját - tudósította az Ügyvédfórum-ot dr. Kopár Bernadett, a Magyar Ügyvédi Kamara állandó képviselője a brüsszeli székhelyű CCBE kontinentális nemzetközi ügyvédi szervezetnél.

Iránban az emberi jogok védelme nagy árat követel, sem ideológiai, sem politikai ellenállást nem tolerál az iráni rezsim és komoly megtorlást alkalmaz az ellene szegülőkkel szemben. Jelenleg mind a négy, fent megnevezett iráni ügyvéd börtönbüntetését tölti. A CCBE ezen díjat annak reményében is adja, hogy az állandó és folyamatos nemzetközi nyomásnak köszönhetően talán eredményt érhetnek el a fent megnevezett ügyvédek elbocsátása és a további, fenyegetés alatt álló iráni ügyvédek érdekében.

Dr. Nasrin Sotoudeh, prominens iráni ügyvédnő. Egyrészről a családon belüli erőszakot elszenvedett nők és gyermekek védelmére, másrészről az újságírók és iráni aktivisták védelmére szentelte karrierjét. Savas támadások áldozatait, vallási kisebbségek tagjait és emberi jogi kampányok aktivistáit is védte több alkalommal. Felszólalt a halálbüntetés eltörlése érdekében is. Jelenleg 33 éves börtönbüntetését tölti, 148 korbácsütésre is ítélték. Munkája elismeréseként számos díjat kapott már, ő szimbolizálja az iráni rezsim ellen, az alapvető jogokért folytatott küzdelmet.

Dr. Abdolfattah Soltani, teheráni ügyvéd, a Centre for Human Rights Defenders egyik alapítója. 2011 óta börtönben van, ahonnan feltételesen sem engedik szabadon, holott az iráni törvények szerint büntetése egyharmadának kitöltése után szabadulhatna, továbbá megfelelő orvosi ellátást sem kap. Korábban politikai bebörtönözöttek védelmét látta el. A Titkosszolgálati Minisztérium nem engedélyezi az elbocsátását arra hivatkozva, hogy Soltani ragaszkodik ártatlanságához és a jogaihoz. 2012-ben az IBA Emberi jogi díját kapta meg.

Dr. Mohammad Najafi, Arakban ügyvéd, publikációit tette közzé a közösségi médiában, ezért "a rendszer ellen folytatott propaganda” miatt állandó zaklatásnak volt kitéve. Januárban két éves börtönbüntetésre ítélték.

Dr. Amirsalar Davoudi, több politikai bebörtönzöttet, vallási vagy más etnikai kisebbség tagjait képviselte védőként. A közösségi médiában igen aktívan bírálta az iráni rezsimet, létrehozott egy csatornát is, ahol az emberi jogvédők tudtak egymással kommunikálni üzenetek küldése útján. 2018 novemberében a titkosszolgálat emberei letartóztatták letartóztatási parancs nélkül, magánzárkában tartják fogva azóta is, Teheránban, ahol nem is fogadhat látogatókat (csak a szüleit látta január 21-én), sem orvossal, sem ügyvéddel nem beszélhet. Emberi jogi szervezetek szerint lehetséges, hogy kínzást is elszenvedett. 2019. június 1-jén 30 év börtönbüntetésre, 111 korbácsütésre és 4000 amerikai dollár pénzbüntetésre ítélték az alábbi vádpontok alapján: a rendszer ellen folytatott propaganda, a legfőbb vezető inzultálása, hatóságok inzultálása, a nemzetbiztonság aláásására szervezett csoport létrehozása miatt (ez utóbbi valószínűsíthetően a titkos csatorna működtetését jelentette).