Ahhoz, hogy dr. Polt Péter továbbra is legfőbb ügyész maradhasson, az országgyűlési képviselők kétharmadának voksára van szükség.

Nem lesz majd vita, nem lesz lehetőség közvetlenül a témában felszólalásra, csak a szavazás lesz, mégpedig titkosan - hívja fel a figyelmet a Magyar Hang. Így elvileg nem lehet majd tudni, ki mire voksolt, de nem sok kétség fér hozzá, hogy a kétharmados parlamenti többséget adó kormánypártok egységesek lesznek.

Mint ismeretes, dr. Polt Péter ügyészi munkáját rengeteg kritika éri a kormánnyal egyet nem értők részéről úgymond "korrupciós ügyek figyelmen kívül hagyása, és ellenzéki feljelentések elkaszálása miatt".

Dr. Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé dr. Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget. A jelenlegi legfőbb ügyész dr. Kovács Tamást követte a poszton, akinek mandátuma 70. életévének betöltésével 2010. december 13-án járt le. Dr. Polt Pétert dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2010. december 17-én iktatta be hivatalába ünnepélyes országos vezetői értekezleten.

Dr. Polt Péter 1955-ben született. 1990-1995-ben az Igazságügyi Minisztériumban volt tanácsadó, 1995 és 2000 között az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese volt, 2000 és 2006 között pedig legfőbb ügyész. 2006-tól a Legfőbb Ügyészség büntetőbírósági ügyek főosztályának vezetőjeként dolgozott. Az 1994-es országgyűlési választásokon fideszes képviselőjelölt volt, mandátumot azonban nem szerzett.

Címfotó: Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, dr. Polt Péter legfőbb ügyész, dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Mészáros Lőrinc, az MKB Bank résztulajdonosa és Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója beszélget az idei MKB-ösztöndíjak átadóünnepségén az MKB Székházában 2019. október 31-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)