Közleményében az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatott: mindkét fél megerősítette, hogy országaink között a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés hosszú időre tekint vissza, mindkét ország elkötelezett a határon átnyúló és szervezett bűnözés elleni küzdelem mellett a felek együttműködnek a kiadatás és kölcsönös jogsegély területén.

Ezen kívül a felek megegyeztek a tudományos-kutatási tevékenység mindkét felet érintő kérdéseiben és vállalták az IM és az orosz Legfőbb Ügyészi Hivatal szervei közötti szakmai képzések megszervezését.

A megállapodás – mint a közleményből megtudható - nem minősül nemzetközi szerződésnek, nem keletkeztet jogokat és kötelezettségeket. A szándéknyilatkozat alapján a magyar és orosz hatóságok folytatják a már eddig is jól működő egyeztetéseket, szakértőket küldhetnek tanulmányútra egymás hatóságaihoz, tájékoztatják egymást a jó gyakorlatokról és tapasztalatot cserélnek a nemzetközi együttműködés gyakorlati megvalósításáról.

A találkozón a felek érintettek aktuális európai ügyeket is, mint a migráció, amellyel kapcsolatban – a közlemény szerint - az orosz fél elismerően nyilatkozott a magyar álláspontról és gyakorlatról, szemben az Európai Unió sokszor az emberek akaratától elhatárolódó ügykezelésével.

Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Az orosz legfőbb ügyészt, Jurij Csajka-t (Yury Chaika-t)- dr. Polt Péter magyar legfőbb ügyész társaságában - fogadta a Parlamentben Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke.

(Címfoto: Igazságügyi Minisztérium)