Megkapta a végleges jóváhagyást november 8-án a tagállamoktól a kiterjesztett hatáskörökkel rendelkező Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségről szóló új rendelet. Az új Frontex égisze alatt felállítandó készenléti erő 2021 végétől lesz bevethető és 2027-ig kell elérnie a 10 ezres létszámot.

A BruxInfo tájékoztatott: a Tanács és az Európai Parlament már március végén politikai megállapodásra jutott a Frontex+ rendelet szövegéről, november 8-án a Tanács részéről megtörtént a végleges jogi jóváhagyás is.

A 2016-ban, az előző évi nagy menekültválságra adott válaszként gyorsított ütemben felállított Európai Határ- és partvédelmi Őrség hatásköreit az új rendelet tovább bővíti, mindenekelőtt a határok őrzésében, a tartózkodásra nem jogosult személyek visszaküldésében és harmadik országokkal folytatott operatív együttműködésben.

A megújuló Frontex állományát és technikai eszközeit is kibővítik. A rendelet legnagyobb visszhangot kapott része alapján a határ- és parti őrség legkésőbb 2027-re 10 ezer határőrt és szakembert lesz képes mozgósítani és szükség esetén az érintett tagállamokkal egyetértésben a külső határra vezényelni.

Az európai határőrség magja – ami részben a Frontex állományából, részben pedig rövid- és hosszú távú szerződések alapján tagállami határőrökből és szakemberekből áll majd össze – készenléti ereje 2021 végétől lesz bevethető a rendelet értelmében.

A Frontex technikai és műveleti segítséget is nyújthat a tagállamok kérésére vagy saját kezdeményezésre az érintett tagország hatóságaival egyetértésben az EU területén jogosulatlanul tartózkodók visszaküldéséhez, a folyamat valamennyi fázisában.

A Frontex nagyobb mozgásteret kap harmadik országokkal folytatott együttműködésben is, és ez nem fog csak az U-val szomszédos országokra korlátozódni. A Frontex tisztviselői egy különmegállapodás alapján már jelen vannak Albániában, és hamarosan más nyugat-balkáni országokban is.

A határ- és parti őrség kezdetben 300 fős állománnyal rendelkezett, jelenleg 1300 fő tartozik az állományba. Ez a létszám fog elvileg 2027-ig fokozatosan 10 ezer főre nőni. Ursula von der Leyen, a Bizottság megválasztott elnöke ugyanakkor parlamenti programbeszédében közölte, hogy már 2024-re szeretné előrehozni a 10 ezer fős létszám elérését