Közleményükben hangsúlyozták: a találkozó nagyon időszerű lenne most, hogy a kormány egy 200 oldalas salátatörvény-tervezetben megy neki ismét a bíróságok függetlenségének.

A levél teljes terjedelmében az alábbiakban olvasható.

Tisztelt Miniszter Asszony!

dr. Vig Dávid

2019. november 14-én az Amnesty International holland szekciójának munkatársai megkérdezték Öntől amszterdami előadása előtt, hogy hajlandó lenne-e a magyar civil szervezetekkel is tárgyalni a jogállamiság és a bírósági rendszer magyarországi helyzetéről. Nagy örömünkre Ön igent mondott, és azt kérte, hogy a találkozó ügyében keressük a titkárságát. Bizonyára tudja, hogy szervezeteink már korábban közös levélben fordultak Önhöz, illetve elődjéhez, dr. Trócsányi László igazságügyi miniszterhez (2019 júniusában, majd augusztusában), hogy párbeszédet kezdeményezzünk a bíróságok függetlenségéről. Leveleinkre azonban sajnos a mai napig nem érkezett válasz.

Ahogy korábbi megkereséseinkben is írtuk, meggyőződésünk, hogy szükség lenne valódi szakmai párbeszédre az állami szféra és a civil szervezetek között a jogállamiságot és a bíróságokat érintő kérdésekben, ezért ezúton kérjük, hogy biztosítson keretet arra, hogy az Amnesty International Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai Ön elé tárhassák a bírósági rendszert érintő kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban megfogalmazott észrevételeiket, aggályaikat és javaslataikat.

Dr. Kádár András Kristóf

Különösen időszerű lenne a találkozó most, hogy a Kormány november 12-én az Országgyűlés elé terjesztette az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló T/8016. számú törvényjavaslatot, amelynek Ön az előadója. A törvényjavaslatcsomag számos, a bírósági rendszert alapjaiban érintő olyan módosítást tartalmaz, amely véleményünk szerint veszélyt jelent a bíróságok függetlenségére, és növelheti az azok feletti politikai befolyás lehetőségét. A törvényjavaslattal kapcsolatos elemzésünket itt találja.

Bízunk abban, hogy Ön is fontosnak tartja az érdemi szakmai párbeszédet, és lehetőséget biztosít a találkozóra.

Várjuk szíves visszajelzését a találkozóval kapcsolatban.

Budapest, 2019. november 19.

Tisztelettel:

Dr. Vig Dávid igazgató, Amnesty International Magyarország,

Dr. Kádár András Kristóf társelnök, Magyar Helsinki Bizottság