Nyolc igen, két nem szavazattal támogatta Handó Tünde alkotmánybírói jelölését az Országgyűlés igazságügyi bizottsága. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) jelenlegi elnökét a Fidesz jelölte október 28-án, alig két perccel a parlamenti albizottság, az alkotmánybírókat jelölő testület ülése előtt.

Sajtóértesülések szerint az ellenzéknek nemcsak a bizottság kormánypárti többsége, valamint több párt tiltakozó távolmaradása miatt, hanem idő hiányában sem volt lehetősége arra, hogy saját alkotmánybíró-jelölttel álljon elő.

Dr. Handó Tünde alkalmasságát ugyanakkor rengeteg ellenzéki kritika érte már OBH-elnökként is, most pedig az Alkotmánybíróság (AB) tagjává jelölését bírálták az igazságügyi bizottság ülésén és utána.

Ugyanakkor dr. Bajkai István kormánypárti képviselőnek (kamarai tagságát jelenleg szüneteltető ügyvéd) a Hír Tv-ben elhangzott nyilatkozata szerint

"Dr. Handó Tündének az egész életútja, a bíráskodása, a bírói időszaka, a bírói szervezetrendszerért tett erőfeszítése, tudományos munkássága, a fiatalabb jogász nemzedékért tett erőfeszítései és oktatói tevékenysége az mind megalapozza azt, hogy ő alkotmánybíró legyen. Azt gondolom, hogy nem fűződhet kétség ahhoz, hogy ő kiváló szakmai képességekkel rendelkezik és a legmagasabb jogi pozícióra alkalmas."

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:


Sajtóértesülések szerint ugyanakkor meghallgatásán dr. Handó Tünde szándékosan kerülte az OBH-elnökként egy éve húzódó, az Országos Bírói Tanáccsal (OBT) kialakult háborúskodásának témáját, hiába kérdezte erről a bizottság két ellenzéki tagja, nem akart erről beszélni, és nem reagált az idevágó kérdésekre sem.

Keresztes László Lóránt felvetésére, egyetért-e Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökének egy minapi nyilatkozatában megfogalmazottakkal abban, hogy a fékek és egyensúlyok rendszere „hülyeség", dr. Handó Tünde kifejtette:

az alaptörvény egyértelművé teszi, hogy a magyar állam működése a hatalommegosztáson alapul. Jelezte: reméli, alkotmánybíróként kerülnek eléjük olyan ügyek, amelyekben dönthetnek a fékek és egyensúlyok kérdésében is.

Dr. Bajkai István (Fidesz) elismerését fejezte ki a jelöltnek eddigi munkája és a bizottság előtt felvázolt tervei miatt és a frakciója nevében támogatásáról biztosította a jelöltet.

Dr. Handó Tündét védelmében vette a bizottság kormánypárti elnöke, dr. Vejkey Imre, a Fidesz-KDNP frakcióvezető helyettese, a KDNP pártügyésze (kamarai tagságát jelenleg szüneteltető ügyvéd) is, aki azzal hárította el az ellenzéki kérdéseket, hogy nem ez a téma, az OBH-elnök és az OBT közötti feszültségeket „többször megvitatták már a bizottságban”.

Ki lesz az utód az OBH élén?

Természetesen felvetődik a kérdés: kilesz dr. HandóTünde utóda az OBH élén?

Erről egyelőre csak szórványos találgatások vannak. Ami biztos: a közelmúltban (október 1-jétől) nevezték ki az OBH elnökhelyettesévé dr. Répássy Árpádot, a a Miskolci Törvényszék korábbi elnökét.

Ezzel kapcsolatban olvasóink figyelmébe ajánljuk korábbi közleményeinket :

Címfotó: Dr. Handó Tündét köszönti dr. Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság elnöke, miután a bizottság ülésén nyolc igen, két nem szavazattal támogatták az OHB elnökének alkotmánybírói jelölését. Fotó: Ajpek Orsi / Index