Számos nemzetközi és európai egyezmény és intézmény előírásai, ideértve az ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezményét vagy az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogát, felismerték, hogy a gyermek gyanúsítottakkal és vádlottakkal a felnőttektől eltérően kell bánni. Mindezek ellenére Európa szerte kérdéseket vet fel, hogy a szabályok gyakorlati alkalmazása megfelelően hatékony védelmet biztosít-e a gyermekek jogainak és jólétének.

2016-ban az EU elfogadta a büntetőeljárás során gyanúsított vagy vádlott gyermekek részére nyújtandó eljárási biztosítékokról szóló irányelvet ("A gyermekekről szóló irányelv"), azzal a céllal, hogy a gyermekek jogait kötelezően védő és erősítő minimum követelményeket állapítson meg az Európai Unió tagállamaiban.

A Magyar Helsinki Bizottság által készített, és elérhető ügyvédi kézikönyvet a szerkesztők úgy állították össze, hogy az ne csak száraz szakmai anyag legyen, hanem a gyakorlatban alkalmazható, hasznos tippeket adjon a védencekkel való kapcsolatfelvételhez, kommunikációhoz, az "értő figyelemhez", a gyermek legfőbb érdekeinek felméréséhez és érvényesítéséhez. A könyvhöz készült egy gyakorlati útmutató is.

  • Az ügyvédi kézikönyv ide kattintva érhető el.
  • A gyakorlati útmutató pedig innen tölthető le.