Ville Itälä, az OLAF vezetője

A BruxInfo beszámolója szerint az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) 2014 és 2018 között a hazánknak folyósított fejlesztési és mezőgazdasági támogatások vizsgálata során 52 esetben bukkant olyan szabálytalanságokra, amelyek pénzügyi korrekcióra (lényegében a támogatások visszafizetésére) vonatkozó ajánlásokat vontak maguk után. A szabálytalanul felhasznált és ezért visszakövetelt pénzek az időszak alatt hazánknak folyósított kifizetések 3,84 százalékát tették ki. Többek között ez derül ki az OLAF éves jelentéséből, amit szeptember 3-án mutattak be a sajtónak Brüsszelben.

A 3,84 százalékos arány messze a legmagasabb érték az EU-ban: a második legnagyobb szám Szlovákia esetében jött ki, a kifizetések 2,29 százalékával. A harmadik helyen messze leszakadva a spanyolok következnek 0,43 százalékkal. A pénzügyi korrekcióra vonatkozó ajánlással végződő vizsgálatok számát illetően Románia a listavezető 66 dossziéval, ám ez „csak” a kifizetések 0,40 százalékát érintette az adott időszakban.

Mindez nem jelenti azt, hogy az országnak ténylegesen is vissza kellett fizetnie az uniós kasszába a szóban forgó összeget. Az OLAF csak ajánlásokat tehet, a végső összegről az Európai Bizottság jelen esetben regionális politikai főigazgatósága állapodik meg az érintett tagállammal.

Magyarország egy másik statisztikában is az élen áll, ami a tavaly évben az OLAF által lezárt ügyek és a szervezet által javasolt pénzügyi korrekciók számát illeti. A Csalás elleni Hivatal 2018-ban 9 magyar vonatkozású vizsgálatot zárt le az uniós források felhasználását illetően, amelyek közül 7 ért véget pénzügyi korrekcióra (visszafizettetésre) vonatkozó javaslattal. Görögország és Lengyelország esetében 8-8 vizsgálatot zárt le az uniós pénzek tisztasága felett őrködő szervezet.

Az OLAF nyomozásokért felelős igazgatója a kiugró magyar adatok ellenére sem látja bizonyítottnak azt, hogy hazánkban rendszerszintű problémák lennének az uniós alapok felhasználásánál. „Nem vonnék ilyen elhamarkodott következtetést csak azért, mert bizonyos idő alatt több eset volt” - tette hozzá magyar újságírók érdeklődésére Ernesto Bianchi.

Egy másik ugyancsak lényeges OLAF-statisztika szempontjából ugyanakkor Magyarország nem lóg ki a sorból, sőt inkább a jobban teljesítők közé tartozik. Miközben uniós szinten az OLAF által kiásott és bizonyítékokkal is alátámasztott korrupciós és csalási ügyeknek mindössze a 36 százalékában jut el vádemelésig az ügy, addig Magyarországon 2012 és 2018 vége között 20 igazságszolgáltatási procedúra közül 9 végződött vádemeléssel, ami 45 százalékos arányt jelent.

Az OLAF éves jelentésében közzé tett statisztikák mindazonáltal nem mennek a részletekbe, így például nem derül ki belőlük, hogy konkrétan milyen ügyekről van szó.

Ville Itälä, az EU Csalás elleni Hivatalának vezetője az Euronewsnak adott interjúban ugyanakkor elárulta, hogy jövő évben esedékes magyarországi látogatásán személyesen szeretné tisztázni, hogy mi állhat a nagyszámú vizsgálat hátterében. Hozzátette, hogy „javítani szeretné a magyarországi helyzetet, ami az OLAF javaslatainak a követését illeti”.

Ville Itälä azt mondta, igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne.

„Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellene megoldást találnunk erre”

- nyilatkozta az OLAF vezetője az Euronewsnak.

Ville Itala a BruxInfo kérdésére válaszolva azt mondta, hogy az OLAF a megszokott módon fogja ellenőrizni az Európai Ügyészség felállása után is az uniós pénzek magyarországi és lengyelországi felhasználását, függetlenül attól, hogy a két említett ország nem vesz részt az ügyészség munkájában.

A hvg.hu kiemelte: az OLAF-fal kapcsolatban a legnagyobb problémának azt tartják, hogy az elméletben független szervezetnek meg van kötve a keze. A feltárt ügyekben csak ajánlásokat tehet, amelyeket aztán a tagállami kifizető hatóságok vagy bűnüldöző szervek vagy elfogadnak, vagy nem, és az sem garantált, hogy az Európai Bizottság a gyanúsan odaítélt vagy felhasznált források visszavonására tesz javaslatot.

Mint írták: a 2020-tól létrehozandó Európai Ügyészség éppen az akadályt szüntetné meg, hiszen a szervezetet az uniós forrásokkal, illetve a tagországok közötti (áfacsalásgyanús) kereskedelem esetében is nyomozati jogkörrel ruházná fel. A gond az, hogy több tagország – köztük éppen Magyarország – nem járult hozzá a szervezet felállításához, így az önkéntes alapon indul el. Ezt némileg ellensúlyozza, hogy Brüsszel időközben az OLAF megerősítését célzó intézkedéseket javasolt. Az Európai Számvevőszék azonban úgy ítélte, még ez is édeskevés ahhoz, hogy valóban hatékony legyen a szervezet az uniós pénzek elcsalása elleni küzdelemben.

Az Euronews híradása itt tekinthető meg: