Floor Jansen, a holland rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó egység tanácsadója szerint az elkövetők motivációja mögött leginkább az új trükkök kipróbálása vagy mások – például barátok – lenyűgözése áll azáltal, hogy ártalmatlan szándékkal megszerezik mások jelszavait. Az ilyen esetekben jellemző, hogy az elkövetők nem ismerik fel, hogy az általuk végrehajtott tevékenység társadalmi kontextusban illegálisnak minősül és az okozott károkat sem látják át azok online mivoltából adódóan – tájékoztatott a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Ilyenkor a hatóság felkeresi az elkövetőket és jogi eljárást indítanak ellenük, azonban az új irányzat szerint a fiatalok lehetőséget kapnak képességeik jó szándékra való felhasználására azáltal, hogy részt vesznek egy 10-20 órás etikus hacker képzésen, majd egy pályaválasztási tanácsadó segítségével kiválasztják az érdeklődésükhöz legközelebb álló képzéseket.

A ,,Hack Right” programban való részvételhez a gyanúsítottaknak be kell vallaniuk a bűncselekményt, nem lehetnek büntetett előéletűek, valamint hajlandóságot kell mutatniuk a jó irányba történő változásra. Az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségének Kiberbűnözési Egysége a tavalyi évtől számítva, már több mint 400 fiatallal lépett kapcsolatba ezen okból kifolyólag.