A civil szervezet azzal indokolta a figyelmeztetést, hogy – mint közleményében fogalmazott – "az Egyesült Államokban oly mértékben megnövekedett a fegyveres erőszak, hogy ez emberi jogi válsághoz vezet" - tudosított az MTI..

Az AI arra figyelmezteti az Egyesült Államokba látogatókat, hogy "mindig legyenek nagyon éberek, és legyenek tudatában annak, hogy a lakosságnál bárhol lehetnek támadó fegyverek".

A közlemény óvta az Egyesült Államokba utazókat attól, hogy olyan helyeket keressenek fel, ahol nagy tömegek vannak. Elkerülendő helyszínekként említette a kulturális rendezvényeket, bevásárlóközpontokat, templomokat és iskolákat. Kiemelte továbbá az éjszakai klubokban és kaszinókban kötelező elővigyázatosságot is, és felhívta a figyelmet, hogy egyes embercsoportok - hovatartozásuktól vagy szexuális orientációjuktól függően - kivált veszélyben lehetnek.

Az AI bírálta az amerikai kormányt is, azt állítva, hogy

a kormányzat "nem hajlandó védelmet biztosítani a fegyveres erőszakkal szemben", jóllehet, "a nemzetközi emberi jogi törvény értelmében az Egyesült Államoknak is életbe kell léptetnie - szövetségi, tagállami és helyi szinteken egyaránt - olyan rendelkezéseket, amelyek megvédik az emberek élethez és szabad mozgáshoz való jogát anélkül, hogy félniük kellene a fegyveres erőszaktól".

Hasonló figyelmeztetést adott ki a minap Uruguay is. A dél-amerikai állam különös elővigyázatosságot ajánlott az Egyesült Államokba készülő állampolgárainak "a senkit nem kímélő, többnyire gyűlöletből eredő erőszak" miatt.

Japán detroiti főkonzulátusa - a japán külügyminisztérium közleménye nyomán - szintén figyelmeztette az ott élő japánokat. "Legyenek tisztában a fegyveres incidensek veszélyével szerte az Egyesült Államokban" - olvasható a közleményben, amely "felfegyverzett társadalomként" írja le az amerikait.