Romániában a nép ügyvédjének nevezett alapjogi biztos szerint – tudósít az MTI – semmilyen sürgősség nem indokolta, hogy a kormány a rendkívüli helyzetekre kitalált jogalkotási módszerrel avatkozzék be a törvényalkotás folyamatába. Az ombudsman úgy értékelte:

az állami intézmények közti lojális együttműködés alkotmányos elve nem eredményezheti a parlament és kormány közötti viszony visszájára fordítását, vagyis azt, hogy a kormány gyakoroljon kontrollt a parlament felett.

Hasonló érvekre alapozva tiltakozott júliusban Klaus Iohannis jobboldali államfő és a jobbközép ellenzék is az ellen, hogy a szociáldemokrata kormány a parlamentet megkerülve, a rendkívüli helyzetekre kitalált - a parlament által utólag megvitatandó - sürgősségi rendelettel emelte törvényerőre a 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit összehangoló, a központi és helyi közigazgatás működését egységes keretbe foglaló közigazgatási kódexet, a "helyi kiskirályok kedvéért", arra utalva, hogy a jogszabály egyebek mellett speciális nyugdíjakat irányoz elő az önkormányzati elöljárók számára.

A jogszabály új változatát korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bírálta arra hivatkozva, hogy

csorbítja a kisebbségi jogokat, és visszalépést jelent a korábban hatályos anyanyelvhasználati rendelkezésekhez képest.

A közigazgatási kódexet eredetileg a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ szavazataival a parlament tavaly júliusi rendkívüli ülésszakán fogadta el a bukaresti képviselőház. A jogszabály ellen az államfő, illetve a jobbközép ellenzék emelt alkotmányossági óvást.

Az alkotmánybíróság úgy értékelte: a kódex egésze alkotmányellenes, mert elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve.

A kormány időt akart nyerni azzal, hogy sürgősségi rendelettel léptette hatályba a törvénykönyv kiigazított változatát, mert egy újabb parlamenti eljárás - a várható államfői és ellenzéki óvások miatt - legalább fél évbe telt volna.

Az ombudsman lépése azért fontos, mert Romániában rajta kívül senki nem emelhet alkotmányossági kifogást egy sürgősségi kormányrendelet ellen.

A bukaresti ellenzéki média a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásának tulajdonítja a nép ügyvédjének megkésett fellépését, ugyanis a tisztségbe újonnan megválasztott Renate Weber korábban a kormányból most kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) európai parlamenti képviselője volt.