Maga a törvény szövege rövid, négy paragrafusból áll - mutat rá elemzésében az Index.hu. Ezek lényege, hogy hatályát veszti maga a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépéséről és egyes átmeneti szabályokról szóló 2018. évi CXXXI. törvény.

  1. Hatályukat vesztik azok a nyilatkozatok, amelyek ehhez a törvényhez készültek, például az, hogy egyes bírók, bírósági titkárok, fogalmazók az OBH elnökéhez intézett nyilatkozatban kérhetik a közigazgatási törvényszékre való áthelyezésüket.
  2. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  3. Az első két paragrafus sarkalatosnak minősül.

Az általános indokolásban a kormány kvázi elismeri, hogy nemzetközi nyomásra döntött így, azt írja, hogy "A Javaslat célja, hogy az önálló közigazgatási bírósági szervezet felállítási folyamatának további előrehaladása ne hátráltassa a Magyarországot ért, megalapozatlan jogállamisági kritikákkal kapcsolatos viták megnyugtató lezárását".

Dr. Gulyás Gergely a kormányinfón is azt mondta, "a kormány nem akarta kitenni magát annak, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének sérelme miatt kötelezettségszegési eljárás indítsanak ellene, mint Lengyelország ellen". Szerint ennek a lépésnek nincs jelentősége a Fidesz Európai Néppárti tagsága szempontjából.

A kormány eredetileg 2020 januárjától akarta bevezetni az új közigazgatási bíróságokat. Az elképzelés azonnal heves hazai és nemzetközi tiltakozásokat váltott ki. A tavaly decemberben elfogadott törvény szerint a rendes bíróságokról leválasztott közigazgatási bíróságok ítélkeztek volna az állam és állampolgár/cég közötti ügyekben - azokban, amelyekben az alperes szükségképpen mindig az állam. Itt döntöttek volna vita esetén tüntetésekről, sztrájkokról, választási ügyekről, közérdekű adatokról vagy adóügyekről is.

Az Alaptörvényben egyébként már szerepelnek a közigazgatási bíróságok, hogy azzal mi lesz, arról egyelőre nem tudni.

„Ennél alaposabban egy törvényt előkészíteni valószínűleg lehetetlen” – mondta dr. Varga Zs. András alkotmánybíró, egyetemi tanár az önálló közigazgatási bíróságokról szóló törvényről egy lapinterjúban. Mint akkor kifejtette: „Magyarország jogállami útra való visszatérésének egyik koronaékszere a közigazgatási bíráskodás”. Lásd egyik korábbi cikkünket ide kattintva.