Az üggyel kapcsolatos korábbi közleményünk:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Dr. Szecskay András, a MÜK elnökhelyettese

A Nasrin Sotoudeh teheráni ügyvéd (címfotónkon) emberijogi tevékenységét - amit főként hazájában, az Irán Iszlám Köztársaságban különösen is a nők és a fiatal tüntetők jogainak az iráni rezsimmel szembeni védelme érdekében fejtett ki, akiket letartóztattak, igazságtalan és aránytalan büntetésekre ítéltek - az Európai Parlament 2012-ben Szaharov-díjjal ismert el.

A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) határozottan elítéli a Nasrin Sotoudeh ügyvédnő-kollégánk elleni újabb súlyos vádemelést és folyamatos fogvatartását - tudtuk meg a MÜK nyilatkozatról dr. Szecskay András budapesti ügyvédtől, a MÜK külügyekkel fogalalkozó elnökhelyettesétől.

Férje, Reza Khandan tájékoztatása szerint, amint arról a BBC, a Guardian napilap és sok más hírforrás beszámolt Nasrin Sotoudeh ügyvéd kollégánkat távollétében összességében harminchárom év börtönbüntetésre és száznegyvennyolc korbácsütésre ítélték - világított rá a szörnyű helyzetre dr. Szecskay András -, egyebek között a „nemzetbiztonság elleni szervezkedés és összejátszás”, az „államellenes propaganda folytatása” és "az igazságszolgáltatás előtt iszlám fejkendő (hidzsáb) nélkül történő megjelenés" vádak miatt. Az Irán Iszlám Köztársaság törvényei szerint Nasrin Sotoudeh ügyvédnő tíz év börtönbüntetés letöltésére köteles, ami az őt érintő különböző ítéletek közül a legsúlyosabbhoz kapcsolódik, az ötéves börtönbüntetésén túl, amelyet jelenleg is tölt.

A MÜK álláspontja szerint - tájékoztatta szerksztőségünket dr. Szecskay András - ez az új ítélet teljes mértékben önkényes, megalapozatlan és igazságtalan, és jól tükrözi Nasrin Sotoudeh által elszenvedett folyamatos zaklatást.

A MÜK teljes és őszinte szolidaritását fejezi ki Nasrin Sotoudeh ügyében. A nyilatkozat egyben mély aggodalmát fejezi ki az iráni emberi jogi jogvédők és ügyvédek általános helyzetével és körülményeivel kapcsolatban, akik gyakran önkényes fogvatartásnak és egyéb zaklatásnak vannak kitéve - tájékoztatta az Ügyvédfórumot a MÜK nemzetközi ügyekkel foglalkozó elnökhelyettese.

Philip Luther, Amnesty International

Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai kutatási és advocacy igazgatója szerint „Nasrin Sotoudeh annak szentelte az életét, hogy megvédje a nőket és szembeszálljon a halálbüntetéssel. Elképesztő, hogy az iráni hatóságok emiatt akarják börtönbe küldeni. Elítélése is csak megerősíti, hogy az iráni rezsim a nők jogainak egyik legkegyetlenebb elnyomója a világon.”

Mint a híradásokból közismert, a helyi bíróság az Irán Iszlám Köztársaság büntető törvénykönyve 134. szakasza alapján járt el, amely megengedi a bíróknak, hogy a törvényi maximumnál súlyosabb büntetést szabjanak ki, ha a vádlott ellen több mint három vádpont van.

A Nasrin ügyében eljáró bíró, Mohammad Moghiseh (képünkön) mind a hét vádpontban a legsúlyosabb büntetés mellett döntött, majd még plusz négy évet adott hozzá a végső ítélethez, így a maximum 29 év helyett végül 33 évet kapott az emberi jogi ügyvéd.

Mohammed Moghiseh bíró, Irán Iszlám Köztársaság

Nyilatkozatában a MÜK felhívja az iráni hatóságokat - mondta dr. Szecskay András -, hogy tartsák be a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya és az ügyvédek szerepéről szóló ENSZ-alapelvek alapján Irán Iszlám Köztársaság kötelezettségeit, és tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy: 1. vonják vissza Nasrin Sotoudeh teheráni jogvédő ügyvédnő elleni vádakat és ítéleteket; 2. intézkedjenek azonnali és feltétel nélküli szabadlábra helyezése érdekében és 3. fejezzék be a vele és családjával szembeni zaklatás minden formáját, ideértve a bírósági úton történt zaklatást is - tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Szecskay András, a MÜK nemzetközi ügyekkel foglalkozó elnökhelyettese.
További információk: