Az EU-ban történt terrortámadások túlnyomó többségében házi készítésű bombákat használtak, például a 2015-ös párizsi, a 2016-os brüsszeli és a 2017-es manchesteri és a parsons green-i támadások során is. Azok a vegyszerek (az ún. robbanóanyag-prekurzorok), amelyek az előállításukhoz szükségesek, számos termékben megtalálhatóak, például a mosószerekben, a műtrágyában, speciális tüzelőanyagokban vagy a gépolajokban.

Az EU most azt szigorítja, hogy kik és hogyan juthatnak hozzá ezekhez a hozzávalókhoz. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy ezek a vegyszerek legálisan használhatók, így azoknak, akiknek a munkájához szükséges, például gazdálkodók, bányászok, vagy tűzijátékot gyártók, továbbra is biztosítani kell a hozzáférést.

A jelenlegi, 2013-ban hozott szabályok az olyan kémiai anyagok árusítását is korlátozzák, mint a hidrogén-peroxid vagy a salétromsav. Mindez megnehezítette a robbanóanyag-prekurzorokhoz való hozzájutást, de az előírás még így szigorításra szorul.

„Az elmúlt időszak terrortámadásai megmutatták, hogy egyetlen uniós tagállam sem tud egyedül küzdeni a terrorizmus ellen. Ezért is tartom rendkívül fontosnak a robbanóanyag-prekurzorokhoz való hozzáférés szigorítását uniós szinten” - mondta el Andrejs Mamikins (szocialista, lett) képviselő, aki azért felel, hogy a szabályozás keresztülmenjen a Parlamenten.

A jelenlegi engedélyezési és regisztrációs rendszer jelentősen eltér egymástól a különböző tagállamokban. Ezért az új szabályozás uniós szinten igyekszik megoldani az engedélyezés problémáját.

Aki ilyen vegyszereket kíván vásárolni a „nagyközönségből”, ezentúl egy biztonsági átvilágításon kell átesnie, ahol egyebek között azt is nézik, az illető büntetett előéletű-e. A szabályozásnak továbbá azt is világossá kell tennie, ki tartozik a „nagyközönségbe”, akik nem vásárolhatnak ilyen hozzávalókat és kik azok, akik „professzionális használónak” minősülnek, és a munkájuk miatt van szükségük ezekre az anyagokra.

Mivel a terroristák újabb és újabb „recepteket” használnak a bombák előállításához, amelyekhez újabb anyagokat használnak, melyekre nem vonatkozik a jelenlegi szabályozás, a Bizottság azt javasolta, vegyenek fel olyan újabb vegyszereket is a tiltólistára, mint például a kénsav.

Az új szabályok az offline és az online vásárlásokra egyaránt érvényesek lesznek.

„Különösen fontos, hogy a szabályozás kiterjedjen az online felületekre is és ott is garantálni tudjuk a házi készítésű bombák készítéséhez szükséges vegyszerek vásárlásának korlátozását” - mondta el Andrejs Mamikins.

Február 19-én az állampolgári jogi szakbizottság megegyezett a Tanáccsal a szabályozásról, amelynek végső formájáról az áprilisi plenáris ülés szavaz majd.