Az ítéletről férje, Reza Khandan számolt be a Facebookon, míg sajtóhírek szerint hét év börtönbüntetésre ítélték Iránban az emberi jogi ügyekben ismertté vált, Szaharov-díjas Naszrín Szotudeh ügyvédnőt. Az Amnesty International azonban arról írt: a korábbi szintén tisztességtelen tárgyalás során hozott ítéletével együtt Nasrin összesen 38 évnyi börtönbüntetést kapott. Még 2016 szeptemberében, távollétében ítélték egy másik ügyben 5 év börtönre.

Philip Luther

„Sokkoló, hogy Nasrin Sotoudeh közel négy évtizednyi börtönnel és 148 korbácsütéssel néz szembe, holott semmi mást nem követett el, mint védte mások, köztük kiszolgáltatott nők emberi jogait. Nasrint azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni, ezt az abszurd ítéletet pedig hatályon kívül helyezni” – mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai kutatási és advocacy igazgatója.

„Nasrin Sotoudeh annak szentelte az életét, hogy megvédje a nőket és szembeszálljon a halálbüntetéssel. Elképesztő, hogy az iráni hatóságok emiatt akarják börtönbe küldeni. Elítélése is csak megerősíti, hogy az iráni rezsim a nők jogainak egyik legkegyetlenebb elnyomója a világon.”

Ez a legdurvább jogvédő elleni ítélet, amelyet az Amnesty az elmúlt évek során Iránban dokumentált. Azt sugallja, hogy a hatóságok magasabb fokozatba kapcsoltak a jogvédők elnyomásában.

Nasrint otthonában tartóztatták le még 2018. június 13-án.

A napokban

az evini börtön személyzete szólt neki, hogy az ellene felhozott mind a hét vádpontban bűnösnek találták, és 33 év börtönre és 148 korbácsütésre ítélték.

Az ellene felhozott vádak között, amelyek mindegyike békés emberi jogi munkájához kötődik, olyanok szerepeltek mint „korrupcióra és prostitúcióra való felhívás”, „nyíltan bűnös cselekedet elkövetése azáltal, hogy nem viselte a hidzsábot a nyilvánosság előtt” és a „közrend megzavarása”.

Mohammed Moghiseh

A bíróság az iráni büntető törvénykönyv 134. szakasza alapján járt el, amely megengedi a bíróknak, hogy a törvényi maximumnál súlyosabb büntetést szabjanak ki, ha a vádlott ellen több mint három vádpont van. A Nasrin ügyében eljáró bíró, Mohammad Moghiseh mind a hét vádpontban a legsúlyosabb büntetés mellett döntött, majd még plusz négy évet adott hozzá a végső ítélethez, így a maximum 29 év helyett végül 33 évet kapott az emberi jogi ügyvéd.

„Egy jogvédőt bebörtönözni a munkája miatt felháborító, de az a tény, hogy a bíró még a törvényi maximumnál is többet szabott ki, egészen elképesztő igazságtalanság.” – mondta Philip Luther.

„Az Iránra nyomást gyakorolni képes kormányoknak minden erejüket latba kell vetniük, hogy Nasrint szabadon engedjék. A nemzetközi közösségnek, azon belül is elsősorban az Iránnal jelenleg is párbeszédet folytató EU-nak, határozottan el kell ítélnie, amit történt, és minden követ meg kell mozgatnia, hogy a jogvédőt azonnal és feltétel nélkül szabadon engedjék.”

Az iráni távirati iroda arról számolt be, hogy Mohammad Moghiseh bíró azt nyilatkozta, Nasrint Sotoudeh-t 7 év börtönre ítélte: 5 évet kapott „a nemzetbiztonság elleni bűncselekményre való összeesküvés” és további 2 évet „a legfőbb vezető megsértése” miatt.

A hírből nem derült ki, hogy ugyanerről az ügyről beszélt-e. Ha ugyanerről az ügyről van szó, akkor egyelőre nem tudjuk, hogy miért mondott mást a bíró és a börtön személyzete Nasrinnek – írta közleményében az AI.

További információk:

(Címfoto: Kaveh Kazemi/Getty Images, készült 2014. december 9-én, Nasrin Sotoudeh ügyvédi irodájának kertjében)