A magyar igazságügyi miniszter hivatalos magyarországi látogatása keretében fogadta dr. Ferdinand Grapperhaust – közölte az Igazságügyi Minisztérium. A megbeszélésen dr. Trócsányi László tájékoztatta partnerét a magyar közigazgatási bíráskodás új rendszeréről, a 2020. január 1-jével tevékenységét megkezdő Közigazgatási Felsőbíróságról és a közigazgatási törvényszékekről.

A holland igazságügyi miniszter, dr. Ferdinand Grapperhaus felhívta a figyelmet az igazságszolgáltatás függetlensége, a hatalmi ágak elválasztása, valamint a fékek és egyensúlyok elve tiszteletben tartásának fontosságára.

Dr. Trócsányi László hangsúlyozta,

a törvény rendelkezései teljes mértékben tiszteletben tartják a bírói függetlenség alapelvét. A bírósági igazgatási modell kapcsán nemzetközi összehasonlításban megállapítható, hogy az elfogadott szabályozásban foglaltnál jóval szélesebb hatáskörrel rendelkeznek egyes európai országok igazságügyi miniszterei, illetve nemzeti parlamentjei. Hozzátette, a szabályozás számos elemében az osztrák szabályozást vette alapul.

Mindezekre tekintettel ő maga kérte a Kormány nevében a Velencei Bizottság állásfoglalását. Dr. Trócsányi László kiemelte, hogy a szervezetileg elkülönült közigazgatási bírósági rendszer hozzájárulhat a jogvédelem szintjének emeléséhez, egyúttal megerősítette elkötelezettségét az alkotmányos párbeszéd mellett.

A miniszterek áttekintették továbbá az Európai Unió Igazságügyi Tanácsának napirendjén szereplő kiemelt kérdéseket, különös tekintettel az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelv-tervezet, valamint a büntetőügybeli elektronikus bizonyítékok beszerzésének uniós szabályozása (E-evidence) témakörére. Hollandia és Magyarország hasonló álláspontot képvisel a két javaslattal kapcsolatban. A partnerek egyetértettek továbbá abban, hogy a tagállami nyomozó hatóságok és ügyészségek együttműködését koordináló EUROJUST megfelelő működését az Európai Ügyészség (EPPO) létrehozását követően is biztosítani kell.

A holland miniszter - az IM közleménye szerint - a találkozó után tárgyalt dr. Pintér Sándor belügyminiszterrel is.

(Foto: IM)