A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány azért úszhatta meg most az elmarasztalást, mert az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság korábbi ítéletei, valamint a strasbourgi pereskedés miatt 2013-ban kénytelen volt visszavonni a korábbi igazságtalan szabályozást.

A bírák kényszernyugdíjazása elleni jogi harc több fronton zajlott, és a szervezetük derekasan kivette a részét benne. Az Európai Unió kötelezettségszegési eljárása a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon zárult. A 2012-es ítélet kimondta, hogy a 70 éves nyugdíjkorhatár 62 évre csökkentése diszkriminatív eljárás volt. Ugyanerre jutott az Alkotmánybíróság is. A munkájukat és fizetésüket elvesztő bírák a strasbourgi bírósághoz még 2012 nyarán nyújtottak be panaszt a segítségünkkel. Ez is kellett ahhoz, hogy kormánytöbbség 2013-ban kénytelen legyen egy törvénnyel visszavonni a szabályozást, és részben kárpótolni a bírákat. A kormány ezzel együtt elérte célját, mert a kétéves huzavona során sikerült a bíróságokat lefejezni, a bíróságok vezetőit új emberekre cserélni.

A strasbourgi bíróság december 20-i döntése a magyar bírák személyes sérelmeit vizsgálta, illetve azt, hogy a kormánytöbbség által fogcsikorgatva biztosított anyagi kompenzáció vajon arányos-e ezekhez a sérelmekhez képest. Végül a strasbourgi bíróság arra jutott, hogy a kompenzáció megfelelő volt, és a magyar állam bár eredetileg megsértette a bírák emberi jogait, amikor önkényesen nyugdíjazta őket, de a 2013-as módosított szabályozás mégiscsak helyre tette a dolgot.

A december 20-i döntés is megmutatta, nem igaz az, amit a magyar kormány állít, hogy a strasbourgi bíróság ne volna független és politikai megrendelést teljesítene. A kormánynak itt is volt lehetősége meggyőzni a strasbourgi bírákat, és sikerült neki – írták.

A Magyar Helsinki Bizottság tudomásul veszi a fellebbezéssel nem támadható döntést. Egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a kormánynak a bíráskodás függetlensége elleni támadásait sem visszamenőlegesen, sem a jövőre nézve nem teszi elfogadhatóvá a december 20-i strasbourgi döntés. A jogvédő szervezet pedig a maga eszközeivel továbbra is védi a bíráskodás függetlenségét.