A sztereotípiák szerint az ügyvéd pénzéhes, lelketlen - mondta el szerkesztőségünknek dr. Fügedi Szilvia budapesti ügyvéd (képünkön), amikor a rendkívül sikeres gyűjtés ügyében megkerestük. - Társadalmi megítélése a legszofisztikáltabb megfogalmazás szerint sem túl kedvező. Hátha egy pici éket tudna vágni a hivatásunkról alkotott képbe az a tény, hogy teljesen önként szerveződve idén közel 300 magyar ügyvéd a gyermek hospice szolgálatok támogatására 4 042 500 Ft adományt gyűjtött össze. Nagyon nehéz tárgyilagosan írni a gyűjtésről - hangsúlyozta -, mert világ életemben filantróp embernek vallottam magam és ez a közel két hónap csak megerősített: nem szabad csak a negatív hatásokra reagálnunk, amikor annyi csodás, felemelő dolog történik körülöttünk.

Az előzményekről azt is mehgtudtuk, hogy a karácsonyi jótékonysági gyűjtés dr. Fekete Tamás, a Magyar Ügyvédi Kamara főtitkára és a Facebookon működő Kollégák ügyvédi csoport alapítójának ötlete alapján indult három éve. Az első két évben a Heim Pál Gyermekkórház számára gyűjtött a „csapat” előbb 2 190 000, majd tavaly 2 403 000 forintot. A kórház mindkét évben gyermekellátást segítő eszközöket vásárolt az adományból.

Az adománygyűjtés hagyományosan a Facebook csoportban zajlik, s minden évben más-más kolléga vállalja magára a szervezést, a számlakezelést és végül az adomány eljuttatását. Az első évben dr. H. Szabó Orsolya és dr. Skultéty Anikó, tavaly dr. Esősi Krisztina vállalták a feladatot.

Idén dr. Fügedi Szilvia és dr. Kollár Rózsa (képünkön) volt a a felelősei az adományok gyűjtésének. Hatalmas megtiszteltetés volt részt venni ebben - mondták el szerkesztőségünknek –, annyira sok pozitív impulzus ért bennünket, hogy ha ezt jól beosztjuk, kitart a következő év karácsonyáig.

Az idei karácsonyi jótékonysági gyűjtés adományát két egyenlő részre osztották az adományozó kollégák javaslatai alapján: az összeg felét a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek otthoni ellátásában segédkező Magyar Hospice Alapítvány gyermek hospice részlege kapta, a másik felét a Tábitha-ház. Ez utóbbi eszközadományokat kapott: egy olyan ágyban használható zuhanyzó berendezést, amellyel mozgásukban korlátozott gyermekek számára is lehetővé válik a zuhanyzás, hajmosás. Az adományból továbbá a ház udvarán található játszótérre kerülhet új játék.

(Címfoto: shuttersctock.com)