A tisztújítás során a korábbi ciklusban is ezt a tisztet betöltő dr. Király Lászlót elnökhelyettessé, dr. Károlyi Attilát főtitkárrá választották.

A kamara szavazó tagsága a Magyar Ügyvédi Kamara küldöttgyűlésébe dr. Török Ferenc zalaegerszegi, dr. Iglódi Endre keszthelyi, dr. Károlyi Attila és dr. Németh Györgyi nagykanizsai ügyvédeket deklegálta.

* * * * * * * * * *

Dr. Király lászló elnökhelyettes
Dr. Károlyi Attila titkár

Dr. Török Ferenc, az újraválasztott elnök elmondta, hogy a tavaszi közgyűlésükön kifejezetten kritikusnak nevezte az előttük álló évet. Az elmúlt sűrű hónapokra visszatekintve úgy summázta a tapasztalatokat, hogy igen nagy erőfeszítésekkel, de mind országosan, mind területi kamarai szinten, hatalmas energiákat összpontosítva, biztatóan zajlott az egyébként egyáltalán nem problémamentes átalakulás.

Az átalakulási folyamat már korábbi években elkezdődöt azzal a törvényalkotási dömpinggel, amely során az újraalkotott alapvető törvényekkel kellett megismerkedniük, továbbá: bele kellett rázódniuk a sokrétű és sok kezdeti ellentmondásos problémát felvető elektronikus ügyintézés új módszereibe.

Nyilatkozatában az elnök utalt azokra az anomáliákra, amelyek különösen is a vidéki, egyéni ügyvédként, illetve egyszemélyes irodákban dolgozó ügyvédekre terhelődtek.

Az Üttv. következményeiről szólva felhívta egyebek mellett a figyelmet arra, hogy míg a korábbi, az Ügyvédi törvény néven ismert szabályozás kifejezetten az ügyvédre, az Üttv. - miként az a nevében is van – az ügyvédi tevékenység körülményeire, részleteire koncentrál. Rámutatott az Üttv. hozta változásokra, különösen azoknak az ügyvédség szervezeti, kamarai életre vonatkozó követelményeire (új szabályzatok alkotása, választásokra való felkészülés, tagdíj-egységesítés, ügyintézési díj bevezetése, biztosítási díjak változása), amelyekkel meg kell tanulni együttélni.

Összességében megállapította, hogy sok tekintetben korszerűbb és a megváltozott hazai körülményekhez jobban igazodó szabályozás született. A legfontosabb - mondotta -, hogy az ügyvédség szabad foglalkozásának, szervezeti – kamarai – önállóságának, önkormányzatiságának jellege nemcsak hogy megmaradt, de sok tekintetben meg is erősödött.

Kiemelte, hogy a tevékenységi körök terén az ügyvédek rendelkezésére álló szféra bővült, ennek stabilizálása egzisztenciálisan is fontos feladat, amely fontos érdekvédelmi feladatra a kamarának is folyamatosan figyelnie kell a jövőben is.


A Zala megyei tisztújítás eredményei teljes részletességgel ide kattintva olvashatók.