A Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elnöksége – élve az új pénzmosás elleni törvény adta lehetőséggel – október 1-jei ülésén határozott arról, hogy lehetővé teszi az azonosítás videotelefon útján való elvégzését is, mind a Pmt. hatálya alá tartozó, mind a nem Pmt.-s ügyletek esetében - adta hírül a BÜK elektronikus hírlevele. Ennek köszönhetően a külföldön tartózkodó ügyfélnek az ellenjegyzésköteles okirat aláírásához nem kell már jelentős költségek mellett külföldi közjegyzőhöz vagy a konzulátusra elmennie, hiszen az ügyvéd már mind az azonosítást, mind az előttemezést távolról is végre tudja hajtani.

A videotelefonos azonosításra a széles körben használt Skype program alkalmazását javasolja a BÜK. Figyelem: a programnak csak a legújabb, 8-as verziószámú kiadása engedi meg a videotelefonálás rögzítését és elmentését, ezért javasolják a kollégáknak, hogy a skype.com oldalról a legfrissebb verziót töltsék le. Csak hogy az élet ne legyen egyszerű: a "Skype for Windows 10" programváltozat jelenleg nem engedi még a videotelefonálás rögzítését, ezért Windows 10 operációs rendszer esetén is a "Skype for Windows" programot kell telepíteni.

Az elnökség a pénzmosás elleni törvénynek megfelelően meghatározta azt is, hogy milyen lépéseket kell követni a távazonosítás során.

A határozat és az annak megfelelően frissített, részletes ismertetést tartalmazó ellenjegyzési tájékoztató elérhető a BÜK honlapján a Praktikus praxis menüpontban.

A pénzmosás elleni törvény (ki tudja miért) a területi kamarákhoz telepítette a távazonosítás megengedésének hatáskörét, így a vidéki kollégák ezzel a lehetőséggel akkortól élhetnek, amikor a saját területi kamarájuk elnöksége arról határoz.