A minap azt közöltük egyik hírünkben, hogy a CCBE a Sargentini jelentés kapcsán kiadott közleményénben "üdvözli az EU éberségét". Az Ügyvédfórum megkérte dr. S. Szabó Péter budapesti ügyvédet (képünkön), aki a CCBE nemzetközi ügyvédi szervezet pénzügyi bizottságának elnöke, adjon betekintést az ügy hátterébe.

Mivel a CCBE szakmai és nem politikai szervezet így a jelentésben foglalt politikai tartalom miatt annak valósága felől nyilvánvalóan nem nyilvánított véleményt, de örömmel nyugtázta, hogy az EU csúcsszervei milyen elől fekvő kérdésként kezelik a jogállamiság kérdést - tájákoztatta dr. S. Szabó Péter az Ügyvédfórumot.

Úgy döntött a CCBE, hogy mivel a jelentés elfogadása elindítja az EU alapokmánya 7. cikke szerinti eljárást, maga is jelentéstevőt kér fel a bíróságok és az ügyvédség magyarországi függetlenségének kérdést megvizsgálandó.

Eszerint várható, hogy a közeljövőben sor kerül a jelentéstevő személyének a kijelölésére, feladata pontos meghatározására, a határidő kitűzésére valamit annak eldöntésére, hogy miként fogja a CCBE felhasználni az elkészült beszámolót.