Az ügy előzménye - amint arról közleményében az MTI tájékoztat -, hogy egy lengyel állampolgárral szemben tiltott kábítószer-kereskedelem miatt három európai elfogatóparancsot bocsátottak ki a lengyel hatóságok. Az Írországban letartóztatott férfi nem egyezett bele, hogy kiadják őt a lengyel hatóságoknak, arra hivatkozva, hogy a lengyel igazságügyi rendszer reformját követően fennáll a veszélye annak, hogy Lengyelországban nem fog tisztességes eljárásban részesülni.

Az uniós bíróság ítéletében megállapította, amennyiben fennáll annak valós veszélye, hogy az elfogatóparancsot kibocsátó igazságügyi hatóságnak történő átadása esetén sérül az érintett független bírósághoz forduláshoz, és ezáltal a tisztességes eljáráshoz való joga, a kiadatási parancsot végrehajtó igazságügyi hatóság kivételes jelleggel megtagadhatja az európai elfogatóparancs végrehajtását. E tekintetben a bíróság hangsúlyozta, hogy a hatékony bírói jog védelmének biztosítása érdekében az igazságügyi hatóságok függetlenségének megőrzése alapvető fontosságú.

Aláhúzták: a parancsot végrehajtó igazságügyi hatóságnak objektív, megbízható, pontos és kellően aktuális adatokra támaszkodva kell megvizsgálnia, hogy fennáll-e annak valós veszélye, hogy a parancsot kibocsátó tagállamban a tagállami bíróságok függetlenségét érintő hiányosságok okán sérül a tisztességes eljáráshoz való alapvető jog. A kiadatás megtagadható, ha a végrehajtó igazságügyi hatóság úgy értékeli, hogy olyan bizonyítékok állnak rendelkezésére, amelyek az említett értékek vonatkozásában alátámaszthatják a rendszerszintű hiányosságok fennállását - húzta alá ítéletében az uniós bíróság.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt tavaly decemberben az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást indított Varsóval szemben. A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit szakértők szinte kizártnak tartanak.

Az utóbbi években sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.