Csak magas színvonalon

A Hatóság az elmúlt időszakban azt tapasztalta - írja az MTI -, hogy számos piaci szereplő kínál képzéseket leendő adatvédelmi tisztviselők számára. Fontos, hogy ezek a képzések széles körben és magas színvonalon álljanak rendelkezésre.

Csak széleskörű ismeret birtokában

A Hatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a GDPR szerint a tisztviselői kinevezéshez az európai adatvédelmi jog és gyakorlat szakértői szintű ismerete szükséges. A Hatóság honlapján megtalálható iránymutatás kiemeli, hogy az adatvédelmi tisztviselőt szakmai rátermettség és különösen az adatvédelmi jog és gyakorlat szakértői szintű ismerete, valamint a feladatai ellátására való alkalmasság alapján kell kijelölni.

Releváns készségek és szakértelem például a nemzeti és európai adatvédelem, az elvégzett adatkezelési műveletek ismerete, az információs technológiák, az adott üzletág és szervezet terén, illetve fontos lehet a szervezeten belül az adatvédelmi kultúra előmozdításának képessége.

Óvakodni a kóklerségtől

Minden olyan képzés, amely előképzettségtől függetlenül, néhány napos tréning után ennek az ismeretnek az igazolását ígéri, nyilvánvalóan félrevezető. Különösképpen megtévesztő azzal népszerűsíteni egy képzést, hogy "azt az állam, mint egyedül hitelest" fogadja el.

A Hatóság egyetlen piaci képzést sem kíván a többihez képest előnyben részesíteni. Annak mérlegelése, hogy az adatvédelmi tisztviselői feladatokat az adott személy rátermettséggel és szakértelemmel fogja-e majd ellátni, kizárólag a tisztviselőt kinevező adatkezelő felelőssége.

A Hatóság továbbá károsnak tekint minden olyan információt, amely a képzések között az állami regisztrációra való hivatkozással kíván súlyozni, illetve versenyelőnyre szert tenni.

Nem a "papír" a fontos...

A Hatóság nem gyakorol szakmai felügyeletet az egyes képzések fölött, ezért nem is kíván azok között különbséget tenni. Azt javasolja mind az adatvédelmi tisztviselői szerepre készülő szakértőknek, mind az adatkezelőknek, hogy a tényleges felkészülésre összpontosítsanak, és ne olyan "papírt" kívánjanak beszerezni, illetve számon kérni, amely a GDPR által támasztott követelményeknek való megfelelés igazolására alkalmatlan.