Az alacsony és kiszámítható kamatok, az ütemes gazdasági növekedés eredményeként tapasztalt reálbér-növekedés, valamint a jövőbe vetett pozitív várakozások együttese okozza, hogy nemcsak kitart, de egyenesen élénkül az emberek hitelfelvételi kedve. Egy évtizeddel a válság kezdetét követően már a negatív emlékek is fakulnak, így a hitel- és kölcsöntermékeket egyre kevésbé övezik a korábbi ellenérzések – fejti ki Besnyő Márton (képünkön), a Sberbank lakossági termékfejlesztési vezetője a bank sajtóközleményében.

A reálbér-növekedés nagyobb önerőt biztosít és kiszámíthatóbb törlesztési időszakot jelent, így az emberek bátrabban vágnak bele a hitelt igénylő céljaik megvalósításába. Az elmúlt évekhez képest a jelenlegi személyi kölcsön kamatszintek is rekord alacsonyak, ez a mostani gazdasági kilátások mellett még egy-másfél évig biztosan velünk marad, vélik a szakértők. Nem utolsó sorban pedig a gazdasági jobblét példát is mutat, könnyebb inspirációt meríteni a hitelcélokhoz – vagyis többen vágynak többre.

Éven belül azonban nem egyenletes a hitelfelvétel, vannak kiemelkedő időszakok. Év eleje az első szezonja az igényléseknek, ilyenkor jellemzően a hitelkiváltásra, az előző évekből görgetett adósságok optimalizálására felvett olcsóbb hitelek mennek. Késő tavasszal a költségesebb családi események, mint az esküvő, ballagás, vagy a lakásfelújítás miatt tapasztalható egy kisebb hullám. Majd koraősszel a téli felkészülés és a nyaralás-iskolakezdés miatt lemerült családi kasszák okoznak egy újabb hitelfelvételi boomot.

Kutatások szerint a választásnál a legtöbben a saját bankot preferálják, de sokan bekérnek kontroll-konstrukciókat és végül a kevésbé költséges opciót választják – osztja meg tapasztalatait a Sberbank szakértője, aki a piaci adatokat ismertetve elmondta: az átlagos hitelösszeg 1 millió forint, ötéves futamidő mellett. A hazai személyi kölcsön piac jelenleg mintegy 5%-a felett diszponáló, de markáns növekedési terveket szövő pénzintézet – melyet kölcsöntermékei miatt több alkalommal díjaztak is az elmúlt évben – 2017-ben 45%-kal növelte személyi kölcsön kihelyezését a 2016-os évhez képest. Ami a 2018-as terveket illeti, idén 25 % körüli bővülést vár a termékértékesítésben a bank, amely elsősorban a kedvező termékárazása révén próbál új ügyfeleket szerezni.

(Címfotónk: illusztráció, Mycrdeitmonitor)