A Kúria korábban, 2012-ben már nekifutott ennek a bonyolult témakörnek, és egyebek közt a menekültügyi őrizet sokat vitatott szakterületét vette szemügyre – írta a Magyar Idők. Elemezte emellett azt a másik kérdéskört is, amely ugyancsak gyakorta felkavarja a kedélyeket, nevezetesen: hogyan lehet hazájukba visszajuttatni a Magyarországra illegálisan érkező személyeket. Az elemzőmunkát a Kúrián több lépésben, évek alatt végezték el, időközben a migrációs helyzet alaposan megváltozott, s a hazai és a nemzetközi szabályok is módosultak.

A legfelső ítélkező fórumon az új joggyakorlat-elemző csoport vezetőjét már kinevezték. A munka menetrendjét és az elemzésben részt vevők személyét a most készülő tervek alapján a Kúria vezetői határozzák majd meg.

A 2012 óta érvényes alaptörvény és a bírósági szervezeti törvény alapján létrehozott joggyakorlat-elemzés meglehetősen népszerűvé vált az elmúlt években. Az ilyen vizsgálatok feladata az, hogy rámutassanak az ítélkezés egységének hiányára vagy éppen arra, hogy adott esetben csak érzékcsalódásról van szó, hiszen nincs két egyforma eset, és az ítélet sem lehet mindig, mindenkinek az ügyében azonos.