A magyar közszférában jó a verseny helyzete - hangzott el az „Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés” elnevezésű nemzetközi konferencián, miként arról a Profit7.hu beszámolt. Az intézmények elmúlt három évben lefolytatott eljárásainak átlagosan mintegy 17 százalékában fordult elő, hogy valamilyen okból háromnál kevesebb ajánlattevő vett részt egy közbeszerzési eljárásban. A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárások száma szinte felére esett az első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, és ezen ügyletek értékében még jelentősebb a mérséklődés

Európai viszonylatban is egyedülállón jó a helyzetünk - a KH elemzése szerint

A magyar Közbeszerzési Hatóság Európában is egyedülálló módon a közbeszerzési eljárások jogszerűsége mellett a megkötött szerződések teljesítését is ellenőrzi. Ebben a jogkörben november 10-ig 101 ellenőrzést indítottak, 44 jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a közbeszerzési törvény megsértése miatt, a kiszabott bírság pedig több mint 330 millió forintot tett ki. A hatóság keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság idén várhatón rekordmértékű bírságot szab ki a közbeszerzési szabálytalanságok miatt, melyek összértéke év végéig megközelítheti a 700 millió forintot – Rigó Csaba Balázs , a Közbeszerzési Hatóság elnöke (képünkön) elemzése szerint. Adatszerűne - mondta - a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárások száma szinte megfeleződött az első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, és ezen ügyletek értékében még jelentősebb a mérséklődés.

A közbeszerzési szerződések értéke idén hozzávetőleg 4600 milliárd forintot tett ki, ami a GDP több mint tíz százaléka – jegyezte meg Rigó Csaba Balázs. Ez jóval magasabb érték a korábbi évek adataihoz képest. A hatóság elnöke felidézte az Európai Bizottság legfrissebb belső piaci jelentését, amely szerint Magyarországon a közbeszerzések átláthatósága szinte száz százalékos, ami azt jelenti, hogy az ajánlattevők gyakorlatilag minden jogszerűen kiadható információhoz hozzájutnak az ajánlatkérőtől.

A közbeszerzések terén jó a versenyhelyzet is - vélekedik az ÁSZ elnöke

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke (képünkön) is elégedett: a konferencia védnöke szzerint: a közbeszerzések terén jó a versenyhelyzet. Mint mondta, az elmúlt három évben lefolytatott eljárások átlagosan mintegy 17 százalékában fordult elő, hogy valamilyen okból háromnál kevesebb ajánlattevő vett részt az eljárásban. A nagyobb verseny növeli a transzparenciát és csökkenti a pályázók összejátszásának veszélyét is – jegyezte meg a számvevőszéki elnök.

Ismertetése szerint az ÁSZ 2017 novemberéig 47 esetben kezdeményezett jogorvoslati eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, illetőleg élt megkereséssel a Közbeszerzési Hatóság elnökénél. A legtipikusabb szabálytalanság továbbra is a közbeszerzési eljárás mellőzése, valamint kisebb számban a megkötött szerződések közbeszerzési törvénybe ütköző módosítása. A közbeszerzésekkel kapcsolatos szabálytalanságok túlnyomó része egészségügyi intézmények, állami és önkormányzati gazdasági társaságok, valamint alapítványok, közalapítványok ellenőrzései során vetődtek fel – ismertette az ÁSZ elnöke. A Közbeszerzési Döntőbizottság az Állami Számvevőszék által az idei évben kezdeményezett eljárásokban eddig összesen 40 millió 525 ezer forint összegű bírság kiszabásáról rendelkezett – tette hozzá Domokos László.

Parragh: Azért lenne mit reformálni...

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (képünkön) a konferencián viszont azon véleményének adott hangot, hogy a kamara jó néven venné a közbeszerzési rendszer megreformálását oly módon, hogy az árversenyről a műszaki tartalomra helyeződjön át a hangsúly az eljárások során. Jelenleg az ajánlattevők az árak csökkentésében versenyeznek, később viszont sok esetben a költségek mégis megugranak - jegyezte meg a kamara elnöke. Ezzel szemben a gazdaság számára az lenne a jobb, ha meghatároznák, hogy egy-egy célra pontosan mennyi pénz áll rendelkezésre, s mindenki ismertetné, hogy a megadott összegben milyen műszaki megoldásokat képes nyújtani.

A kamara elnöke elmondta: hivatalosan kérték az elektronikus közbeszerzési rendszer kötelező alkalmazásának elhalasztását a tervezett időpontról, jövő év elejéről április 15-ig.