Az első ütemben, 2017. szeptember 15-éig összesen 45 bírói álláspályázatot hirdettek meg, 26-ot a regionális illetékességű közigazgatási és munkaügyi bíróságokon, 19-et a Fővárosi Törvényszéken. Az első ütemben kiírt pályázatok a Bírósági Közlönyben olvashatók - hívja fel a figyelmet az OBH sajtóközleménye.

A 45 bírói álláspályázatra összesen 214 pályázó jelentkezett, akik összesen 1022 pályázatot nyújtottak be. A regionális illetékességű közigazgatási és munkaügyi bíróságokra kiírt álláshelyekre 173-an, a Fővárosi Törvényszéken kiírt álláshelyekre 41-en pályáztak. A pályázók csaknem egyharmada bírósági gyakorlattal nem, ám komoly közigazgatási tapasztalattal rendelkezett.

Hogy kiből lehet bíró, azt a jogszabályok rögzítik. A kiválasztási folyamat ( folyamatábra 1 ., folyamatábra 2 .) hosszadalmas, a jelöltet bírói testületek is meghallgatják, és szakmai múltját, kompetenciáit is értékelik. A bonyolult pályázati folyamatokban különös jelentősége van az objektív szempontoknak, a bírói tanácsok a pontozásos rangsorban értékelik például a pályázó tudományos tevékenységét vagy joggyakorlati idejét.

Hamarosan a következő pályázatok is megjelennek a Bírósági Közlönyben, a második ütemben összesen előreláthatólag 29 álláshelyet hirdetnek meg, melyre 2018. január 20-ig lehet pályázni. Ezek elbírálása során már új szempontok is érvényesülnek, mert a jogalkotó - részben a bírói kar felvetéseinek megfelelően - módosította a bírói álláspályázatok elbírálásáról szóló rendeletet. A módosított jogszabály alapvetően a nagyobb közigazgatási tapasztalattal rendelkezők számára biztosítja azt, hogy a szakmai múlt egyenlő elismerésével pályázzanak.