2018. január 1-től a 2017. évi LX. törvény által meghatározott új keretek között folytatja működését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Választottbíróság. A választottbírói tevékenység elvégzésére alkalmas személyekből választottbíró-ajánlási listát készít a Vbt. 63. §-ának megfelelően – tájékoztatott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság Előkészítő Bizottsága.

Mindazon kiváló szakmai tudású jogász jelentkezését várják, aki

 • jogász munkakörben eltöltött, legalább tíz év szakmai gyakorlattal rendelkezik,
 • a jogi szakvizsgát vagy a hazai jog szerint annak megfelelő szakvizsgát letette,
 • az elnökség többségi véleménye szerint a választottbírói munka elvégzésére alkalmas, valamint
 • még nem töltötte be a hetvenedik életévét.

A választottbíró-ajánlási lista három részből áll:

 1. általános (kereskedelmi) lista
 2. pénz- és tőkepiaci lista
 3. energetikai lista

Az egyes részlistára történő felvétel további feltételei:

 1. A választottbírónak ahhoz, hogy az általános választottbíró ajánlási listára kerüljön, magas fokú jogi, gazdasági vagy egyéb ismeretekkel, valamint a szükséges nyelvtudással kell rendelkeznie.
 2. A választottbírónak ahhoz, hogy a pénz- és tőkepiaci szekció listájára kerüljön, az általános feltételeken túlmenően legalább tíz évi, a pénzpiaci vagy tőkepiaci szektorban eltöltött és jelenleg is e szakterületek valamelyikén igazolt és aktuális gyakorlattal, továbbá lehetőség szerint ilyen irányú végzettséggel, szakvizsgával (pl. tőkepiaci és bankszakjogászi) és/vagy szakmai vizsgával (pl. brókervizsgával, értékpapír-kereskedői, tőkepiaci szakmai vagy hasonló vizsgával) kell rendelkeznie. A pénzpiaci részhez csatolt jelentkezési kérelem és a szakmai önéletrajz mellett a Magyar Bankszövetség tagintézményének ajánlása is szükséges.
 3. A választottbírónak ahhoz, hogy az energetikai szekció listájára kerüljön, az általános feltételeken túlmenően az energetikai szakterületen eltöltött igazolt gyakorlattal és lehetőség szerint ilyen irányú szakmai végzettséggel kell rendelkeznie.
 4. A jelentkezéshez a mellékelt kérdőívet kell kitölteni (ide kattintva lehet letölteni) és egy szakmai önéletrajzot kell megküldeni. Jelentkezni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Választottbíróság vb@mkik.hu e-mailcímen lehet.

A beérkezett kérelmekről a Választottbíróság elnöksége szabad mérlegelése alapján dönt. A listát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jóváhagyását követően 2018. január 31-ig közzéteszi a Választottbíróság honlapján. A jóváhagyás feltétele a pénz- és tőkepiaci szekció szerinti rész esetében a Budapesti Értéktőzsde Zrt. és a Magyar Bankszövetség, az energetikai szekcióhoz tartozó rész esetében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egyetértése.