A portugál nőjogi szervezetek felháborodottan reagáltak arra a bírósági döntésre, amivel a Bibliára és egy XIX. századi törvényre hivatkozva felfüggesztett börtönre ítélték azt a férfit, aki szögekkel kivert ütővel bántalmazta az állítólag házasságtörő volt feleségét, vágásokat és zúzódásokat okozva a testén - jelentette az MTI.

A férfit 15 havi felfüggesztett börtönbüntetésre és 1750 euró (kb. 540 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték.

Az ügyész a büntetést túl enyhének találta, és fellebbezett, 3,5 év elzárás kiszabását kérve a vádlottra, de a fellebbviteli bíróság október 11-én elutasította a kérvényét.

Az írásos ítéletben a bírák „bizonyos megértést” tanúsítottak a vádlott iránt, mondván, hogy a nő házasságtörése „nagyon súlyos sértés a férfi becsületére és méltóságára”. A bírák megjegyezték, hogy a Biblia szerint a házasságtörő nő halállal is büntethető, és idéztek egy 1886-ban elfogadott portugál törvényt, ami szerint csak jelképes büntetés szabható ki a házasságtöréssel gyanúsított feleségüket megölő férjekre.

A portói fellebbviteli bíróság bírái azt írták, hogy azért hivatkoztak a Szentírásra és egy régi törvényre, hogy hangsúlyozzák: „a nő házasságtörése olyan viselkedés, amit a társadalom mindig elítélt, mégpedig határozottan.”

Az ítélet nagy felháborodást keltett, több emberi jogi csoport bírálta. Ezek egyike, a Nők Alternatív és Reakció Csoportja, ami elfogadhatatlannak nevezte az ítéletet, mert legitimálta a nők elleni erőszakot és az áldozatot hibáztatta, ráadásul Portugáliában, mint szekuláris államban a tárgyalótermekben nincs helye a Bibliának.

A portugál Legfelsőbb Bírósági Tanács közölte, hogy tudomásul vette a közvélemény széles rétegeitől kapott bírálatot, de a bíróságok függetlenek, és nem tud közbelépni, még ha a bírák „elavult, nem megfelelő vagy szerencsétlen” döntéseket is hoznak.

A nő a portugál felsőbírósághoz fellebbezhet.